Brood, pap, pizza en flensjes

Er is veel geschreven over het nuttigen van koolhydraten. Alles draait om balans zo ook op het gebied van zetmeel en koolhydraten. Er is 1 principe waar ik niet van afwijk en dat is dat ik alle geraffineerde producten vermijdt. Dus geen witbrood, witte rijst of “gewone” pizza maar ik vervang alles door biologische volkoren producten. Je zult zien dat dit na verloop van tijd veel lekkerder gaat smaken en je spijsvertering wordt hier erg gelukkig van omdat het minder moeite heeft om de voedingsstoffen af te breken, te gebruiken en weer af te voeren. Hierdoor krijg je meer energie om te leven.
Enter the name for this tabbed section: Indiase tosti
Indiase tosti zonder kaas
Volkoren (desem) brood (bio)
Biologische tomaten
Biologische komkommer
Ghee (geklaarde boter)
Peper uit de molen
Zee zout
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Indiase tosti zonder kaas
  • default_titleLeg twee boterhammen naast elkaar op een broodplank.
  • default_titleBesmeer beide binnenkanten met ghee.
  • default_titleSnij plakjes van de tomaten en de komkommer en beleg hier een boterham mee.
  • default_titleMaak op smaak met zout en peper.
  • default_titleLeg de ene boterham op de andere zodat er een tosti ontstaat.
  • default_titleSmeer nu de bovenkant van de tosti dun in met ghee.
  • default_titleLeg de tosti in het voorverwarmde tosti ijzer en maak de tosti tot hij mooi knapperig en goudbruin is.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Home made granola
Zelfgemaakte granola
180 gram havervlokken
30 gram zonnebloempitten
30 gram pijnboompitten
30 gram lijnzaad
30 gram sesamzaad
75 gram amandelen in stukken gehakt
2 el maanzaad
50 gram kokosvlokken
1 el kaneel
1 tl nootmuskaat
2 el ghee of kokosolie
2 el verse appelsap
2 tl vanille poeder
170 ml honing
40 gram cranberries
40 gram dadels in stukjes gesneden
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Zelfgemaakte granola
  • default_titleVerwarm de oven voor op 175 gr.
  • default_titleLeg bakpapier op een ovenplaat.
  • default_titleMix al de droge ingrediënten in een kom door elkaar, behalve de cranberries.
  • default_titleMix de natte ingrediënten in een grotere kom.
  • default_titleVoeg daar de droge ingrediënten bij tot het goed gemengd is.
  • default_titleSpreid dan alles uit op het bakpapier.
  • default_titleBak de granola voor ongeveer 30 minuten of tot het er goudbruin uitziet.
  • default_titleLaat de granola helemaal afkoelen voor je het in een voorraad pot over doet.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Volkoren quiche met geitenkaas
Heerlijke volkoren quiche met geitenkaas
4 personen:
6 plakken volkoren bladerdeeg (eco winkel)
1 courgette
1 venkel
1 rode ui
1 prei
2 tomaten
Geitenkaas met honing
4 quiche vormpjes (dille & kamille)
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Heerlijke volkoren quiche met geitenkaas
  • default_titleVerwarm de oven voor op 200 gr.
  • default_titleHaal de bladerdeeg uit de verpakking en laat de plakken naast elkaar ontdooien.
  • default_titleSnij de groenten in plakken (behalve de prei).
  • default_titleLeg ze op een ovenplaat met bakpapier en grill de groenten zo’n 15-20 min.
  • default_titleSnij intussen de prei in ringen en wok deze even in de pan met olijfolie tot het iets is zacht is.
  • default_titleRol de bladerdeeg iets uit tot er een mooie plak ontstaat en verdeel in vieren.
  • default_titleBekleed de ingevette quiche vormpjes met het bladerdeeg.
  • default_titlePrik wat gaatjes in de bodem met een vork.
  • default_titleHaal de groenten uit de oven en verdeel met de prei over de quichevormpjes.
  • default_titleVerdeel de geitenkaas erover.
  • default_titleZet de quiche voor ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Rijstepap met abrikozen
Lekkere rijstepap met abrikozen
4 personen:
1 liter (rauwe) melk
125 gr. ongezwavelde abrikozen
100 gr. gemalen zilvervliesrijst ( in de foodprocessor).
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Lekkere rijstepap met abrikozen
  • default_titleZet de melk met de in stukjes gesneden abrikozen op een zacht vuur.
  • default_titleAls de melk kookt voeg je de gemalen rijst er aan toe.
  • default_titleLaat een kwartier zachtjes koken.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Volkoren wrap met mozzarella
Wrap van volkoren meel
Voor 4 personen:
4 volkoren tortilla wraps (eco plaza)
Biologische groene pesto
2 bollen mozzarella
Kappertjes
Ghee
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Wrap van volkoren meel
  • default_titleSmeer de wraps in met twee theelepels groene pesto.
  • default_titleSnij de mozzarella in plakjes en gebruik een halve bol mozzarella per wrap.
  • default_titleVerdeel de mozzarella over één kant van de wrap.
  • default_titleVerdeel een theelepel kappertjes over de mozzarella.
  • default_titleVouw dan de wrap dubbel.
  • default_titleVerwarm in een koekenpan een theelepel ghee.
  • default_titleWarm de wrap aan beide kanten op in de pan op middelhoog vuur.
  • default_titleZorg er voor dat de mozzarella niet uit de wrap loopt.
  • default_titleWil je de wrap gebuiken op een schaal op de BBQ, vouw de wrap dan twee maal dubbel om te zorgen dat de mozzarella er niet uitloopt.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Pap van polenta
pap van maismeel
600 ml rijstmelk
Snufje (Himalaya) zout
150 gr polenta
Geschilde en geraspte gember
Snufje kurkuma
1 tl kaneel
50 ml kokosroom
2 tl tahin
2 el vers geperst citroensap
Eventueel rijststroop
Geroosterde pompoenpitten
Rozijnen
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
pap van maismeel
  • default_titleBreng de rijstmelk aan de kook met het zout en voeg de polenta toe.
  • default_titleZet het vuur laag en voeg de gember, kurkuma en kaneel toe.
  • default_titleLaat de polenta 10 minuten zachtjes pruttelen maar blijf roeren.
  • default_titleVoeg eventueel nog wat rijstmelk toe.
  • default_titleVoeg dan de kokosroom toe en de tahin.
  • default_titleBreng op smaak met citroensap en eventueel wat rijststroop.
  • default_titleServeer de pap met wat geroosterde pompoenpitten en rozijnen.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Samosa uit de oven
Vegetarische samosa
4 vellen volkoren bladerdeeg (evt. vegan)
100 gram aardappel in blokjes
50 gram chinese kool in repen
50 gram verse doperwten
150 ml water
Kleine ui gesnipperd
2 el ghee
1 el water
Mespunt korianderpoeder
Mespunt kerriepoeder
Mespunt chilipoeder
Mespunt kurkuma
1/4 tl zout
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Stacks Image 489003
  • default_titleVerwarm de oven voor op 200 graden.
  • default_titleFruit de ui in de ghee en voeg de kruiden en het water toe, laat even smoren.
  • default_titleVoeg dan de aardappel, de erwten, de kool en het water toe, breng even aan de kook en laat met een deksel op de pan een half uurtje zachtjes smoren.
  • default_titleLaat het aardappelmengsel afkoelen.
  • default_titleLeg de bladerdeeg vellen klaar en laat ze 5 minuten ontdooien.
  • default_titleVerdeel per vel bladerdeeg ongeveer 1 el van het aardappel mengsel.
  • default_titleVouw het bladerdeeg dubbel en druk de randen aan.
  • default_titleBak de samosa's in de oven voor ongeveer 10-15 minuten.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Rijstepap
rijstepap
200 ml water
300 ml kokos melk
Snufje Himalaya zout
60 gr dessert rijst of zachtkokende zilvervlies rijst
Halve tl kaneel
1 kaneelstokje
Eventueel mespuntje kurkuma
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
rijstepap
  • default_titleBreng 200 ml water, 60 gr dessertrijst of zacht kokende zilvervliesrijst en een snufje Himalaya zout aan de kook.
  • default_titleKook dan de rijst op een laag pitje voor ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan.
  • default_titleVoeg 300 ml. Kokosmelk en een kaneelstokje toe.
  • default_titleLaat dan de pap ongeveer 40 minuten heel langzaam pruttelen, eventueel met een vlamverdeler.
  • default_titleRoer af en toe in de pap dat hij niet aanbrand, voeg evt. nog wat water toe.
  • default_titleHaal de pap van het vuur en voeg wat kaneel toe en eventueel en snufje kurkuma.
  • default_titleMocht je gebruik maken van de zilvervliesrijst, weet dan dat de smaak niet hetzelfde is als je in je gedachten heb van ouderwetse rijstepap maar dat het wel een gezondere versie is waar je lang een verzadigd gevoel blijft houden.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Haverzemelen pap
haverzemelen
350 ml havermelk
6 eetlepels haverzemelen
1 eetlepel zoutloze roomboter
Halve tl kaneel
Eventueel mespuntje kurkuma
(Haverzemelen is geen havermout, het zijn de buitenste laagjes van de haverkorrels. Ze bevatten veel meer voedingstoffen en geven een lang verzadigd gevoel.)
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
haverzemelen
  • default_titleBreng de havermelk en haverzemelen zachtjes aan de kook.
  • default_titleLaat het optionele mespuntje kurkuma mee koken.
  • default_titleLaat alles 2 à 3 minuutjes zacht koken.
  • default_titleGiet de pap in de kom en voeg de boter en kaneel toe.
  • default_titleMet dit ontbijt heb je de rest van de ochtend weinig behoefte aan calorieën.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Haverzemelen & kokos pap
haverzemelen-en-kokosschaafsel
400 ml water
6 eetlepels haverzemelen
6 eetlepels biologisch kokos schaafsel
1 eetlepel zoutloze roomboter
Eventueel halve tl kaneel
Eventueel mespuntje kurkuma
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
haverzemelen-en-kokosschaafsel
  • default_titleBreng het water en het kokosschaafsel zachtjes aan de kook.
  • default_titleVoeg na 2 minuten koken de zemelen toe en eventueel de kurkuma.
  • default_titleLaat alles 2 à 3 minuutjes zacht verder koken.
  • default_titleGiet de pap in de kom en voeg eventueel boter en kaneel toe.
  • default_titleVoor mensen die het liever iets zoeter hebben kun je wat rauwe honing toevoegen nadat het is geserveerd.
  • default_title(Deze pap is een exotische variant op de haverzemelen. Je kunt hier water als basis gebruiken. Kokos behoort bij de vetten en dit combineert prachtig met koolhydraten. Je houdt lang een verzadigd gevoel.)
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Bagel met avocado spread
cfcc-bagel
Volkoren bagel
Wat blaadjes verse sla
Zelfgemaakte avocado spread
Wat takjes verse peterselie
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
cfcc-bagel
  • default_titleScoor een heerlijke bagel en snij deze doormidden.
  • default_titleDecoreer de sla op de bagel en vul dit met avocado spread en garneer met de peterselie.
  • default_titleDe avocado spread kun je eenvoudig maken (zie spreads)
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Havermout pap
havermoutpap
250 ml havermelk (zonder suikertoevoegingen)
7 el havermout
1 theelepel kaneel

Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
havermoutpap
  • default_titleVerwarm de melk in een pannetje samen met de havermout.
  • default_titleLaat het geheel 10 minuten zachtjes opstaan (niet koken)
  • default_titleServeer in een schaaltje en maak op smaak met kaneel
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Pizza avocado
avocado-pizza
Deeg voor in de broodbak machine:
300 gr biologisch volkoren meel
190 gr water
4 eetlepels olijfolie extra vergine
4 theelepels gedroogde gist
1 tl zout
1 tl honing

2 avocado's
Groene olijven
1 paprika (optioneel)
Een rode ui
Sap van een citroen
peperoncino
Verse kruiden (bv. thijm, oregano, peterselie)
Peper en zout uit de molen

Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
avocado-pizza
  • default_titleMaak pizza deeg in de machine en rol het deeg uit tot een pizza.
  • default_titleDruk olijven in het deeg en besprenkel dit met de olie.
  • default_titleBak de pizza bodem ongeveer 12 min in de voorverwarmde oven op 200 graden.
  • default_titlePrak het vruchtvlees van de avocado's fijn.
  • default_titleSnij paprika, peperoncino en rode ui in kleine stukjes.
  • default_titleHak de verse kruiden fijn en rits de blaadjes van de thijm.
  • default_titleMeng alles door elkaar, voeg sap van de citroen toe tot een smeuïg geheel.
  • default_titleBreng op smaak met peper en zout en verdeel over de warme pizza.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Hartige kastanje flesjes
kastanje-flensjes
200 gram kastanje meel
200 gram mix voor meergranen pannenkoeken
+/- 500 ml organic kokoswater (biologische winkel)
Snufje kaneel
1 ui
Rode paprika
Blikje mais
1 peperoncino
Peper uit de molen en zout
Creme fraiche
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
kastanje-flensjes
  • default_titleFruit de gesnipperde ui en de in stukjes gesneden paprika en voeg de peperoncino toe.
  • default_titleWanneer de groente zacht is voeg je de maïs toe en breng op smaak met peper en zout.
  • default_titleMix in een kom het kastanje meel met de meergranen mix en voeg beetje bij beetje het kokos water toe totdat het een mooi beslag is.
  • default_titleVoeg aan het beslag een snufje kaneel toe.
  • default_titleBak de flensjes met wat Ghee of boter.
  • default_titleVerdeel de groenten over de flensjes en maak af met een toefje crème fraiche.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Mac portobello
broodje-portobello
Verse portobello
Roomboter
1 teentje knoflook
Peterselie
Waldkornbroodje
Peper en zeezout
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
broodje-portobello
  • default_titleMaak een kruidenboter met de roomboter, peterselie en een uitgeperst teentje knoflook.
  • default_titleBreng dit op smaak met peper en zout en doe dit in de hoed van de portobello (steel verwijderen).
  • default_titleZet de portobello ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden.
  • default_titleLeg je broodje klaar en doe de gare portobello als een hamburger tussen het broodje.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: luxe broodje
luxe-broodje
Luxe bruin broodje met pitten
Roomkaas (met weinig eiwitten 5-10% en veel vet 25-35% )
Rucola
Komkommer
Rode ui
Aardappelslaatje (van de overgebleven aardappelen van gisteren)
Olijven
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
luxe-broodje
  • default_titlesmeer het broodje in met de roomkaas.
  • default_titleBeleg het broodje met de diverse groenten.
  • default_titleServeer met aardappelslaatje.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.
Enter the name for this tabbed section: Gebakken champignons met uien
Stacks Image 489522
Bruin brood
Champignons
Uien
Verse thijm
Olijfolie of ghee
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Stacks Image 489524
  • default_titleVerhit de olie in een pan en fruit hierin de uien.
  • default_titlevoeg de gesneden champignons en de thijm toe.
  • default_titleServeer dit alles op een bruine boterham.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Voedselcombinatieleer
Dit recept is geschikt wanneer je eet volgens de voedselcombinatieleer.