Peulvruchten

Mensen die weinig of geen vlees eten hebben veel baat bij het eten van peulvruchten. Ze zijn relatief goedkoop en zijn een grote bron van eiwit, ze zijn vetarm en rijk aan waardevolle vitaminen en mineralen. Wanneer je peulvruchten koopt neem dan wel de biologische variant. Wanneer je peulvruchten niet juist bereid kun je last krijgen van spijsverteringsklachten. Met name een opgeblazen gevoel en winderigheid door de gezamenlijke aanwezigheid van zetmeel en eiwit. Met uitzondering van linzen en spliterwten dien je peulvruchten een nacht te weken. voorbeelden van peulvruchten zijn; allerlei soorten bonen, spliterwten, kikkererwten, linzen of sojabonen. Peulvruchten bevatten ongeveer het zelfde percentage eiwitten als koolhydraten en zijn op zichzelf staand al in strijd met de voedselcombinatieleer. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit geen peulvruchten mag eten wanneer de eet volgens de VCL. Blijf voelen wat je lichaam nodig heeft!
Enter the name for this tabbed section: Kikkererwten burger
Een burger van kikkererwten
250 gr kikkererwten uit pot
1 ui gesnipperd
2 wortels geraspt
1 uitgeperst teentje knoflook
2 tl komijn
1ei
2/3 el boekweitmeel
Peper en zout naar smaak
Kokosolie
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Een burger van kikkererwten
  • default_titleVerwarm de oven voor op 180 graden.
  • default_titleLaat de kikkererwten uitlekken en spoel ze schoon.
  • default_titleDoe de kikkererwten samen met de ui, de wortel en de knoflook in een keukenmachine en mix ze grof.
  • default_titleDoe de puree in een mengkom en voeg de kruiden en het ei toe.
  • default_titleKneed alles met je handen goed door elkaar en voeg daarna het meel toe.
  • default_titleHet moet een stevige massa worden, voeg eventueel nog wat extra meel toe.
  • default_titleVorm dan van de stevige massa 4 burgers.
  • default_titleVerwarm in een koekenpan de kokosolie en bak de kikkererwten burgers aan beide kanten lichtbruin.
  • default_titleLeg de burgers nog 10 minuten in de oven zodat ze door en door goed gaar zijn.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Veggie erwtensoep met rookkaas
vegetarische ewtensoep met rookkaas
500 gr spliterwten
2 liter water
3 groentebouillon tabletten (zonder gist)
2 preien
½ knolselderij
Laurierblaadje
Bosje selderij
100 gr rookkaas
Crème fraîche
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
vegetarische ewtensoep met rookkaas
  • default_titleDoe 2 liter water, 500 gr. spliterwten, 3 groentebouillon tabletten en een laurierblaadje in een pan.
  • default_titleBreng het geheel aan de kook en laat het met deksel ongeveer 45 min. zachtjes koken.
  • default_titleVerwijder daarna het laurierblaadje.
  • default_titleVoeg een 1/2 knolselderij toe (in blokjes) en laat 5 minuten mee koken.
  • default_titleVoeg 2 preien toe (in ringen gesneden) en laat de soep nog 10 min. zachtjes koken.
  • default_titleAls je wilt kun je nu met de blender de soep fijn maken, maar dit hoeft niet.
  • default_titleVoeg nog wat takjes fijnhakte selderij toe en maak op smaak met peper.
  • default_titleDoe in elke kom wat gesnipperde rookkaas en een lepel crème fraîche.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Vegetarische chilli
vegetarische chili schotel
125 gedroogde groene linzen
125 gr gedroogde rode linzen
400 gr kidneybonen uit blik
400 gr zwarte bonen uit blik
400 gr tomatenblokjes uit blik
1ui
2 tenen knoflook
1 prei
chili pepertje
1el komijnzaad
1 el gedroogde koriander
1 el paprikapoeder
½ tl kaneel
1el oregano
½ tl nootmuskaat vers geraspt
1 el tomatenpuree
0,6 ml bouillon
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
vegetarische chili schotel
  • default_titleSnij 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 prei en een chilipeper in stukjes en fruit in een grote pan met dikke bodem in een beetje olijfolie.
  • default_titleVoeg 1 el komijnzaad, 1 el gedroogde koriander, 1 el paprikapoeder, 1/2 tl kaneel, 1 el oregano, 1/2 nootmuskaat geraspt, 1 el tomatenpuree toe en laat 2 min. meebakken.
  • default_titleVoeg toe 125 gr gedroogde groene linzen, 125 gr gedroogde rode linzen, 400 gr kidneybonen uit blik, 400 gr zwarte bonen uit blik, 400 gr tomatenblokjes uit blik, 0,6 ml bouillon.
  • default_titleBreng aan de kook en zet dan de warmtebron laag, laat het minimaal 1 uur zachtjes koken, af en toe roeren.
  • default_titleMaak eventueel op smaak met peper en zout.
  • Show More