Web Analytics
Recepten voor een verantwoorde zoetige trek

Zoetigheden

Het is mijn bewuste keuze om alle geraffineerde producten in de keuken te vermijden, zo ook de suiker en witte bloem. Daar ik erg houdt van bakken, bedenk ik cakes, taarten en koekjes die verantwoorde en bewustere ingrediënten bevatten dan de meeste recepten aangeven. Dit betekent dat ik altijd bak met volkoren producten en de suiker vervang door bijvoorbeeld honing, dadels, vijgen of banaan. Je zult verrast zijn van het resultaat. Zeker wanneer je de suiker verminderd in het voedingspatroon komen de smaak papillen weer tot leven en zullen dingen smaken zoals je ze nog nooit hebt geproefd.
Enter the name for this tabbed section: Volkoren appel carré
6 plakken volkoren bladerdeeg
Twee grote goudrenetten
Handje krenten
Kaneel
Mini quiche vorm
Optioneel: abrikozenjam zonder suiker
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Stacks Image 1211886
  • default_titleVerwarm de oven voor op 200 graden.
  • default_titleHaal het bladerdeeg van elkaar en laat het 10 minuten ontdooien (op bakpapier).
  • default_titleHaal met een appelboor het klokhuis uit de appels en schil de appels.
  • default_titleSnij er kleine dunne plakjes van, voeg de krenten toe en bestrooi met kaneel naar smaak.
  • default_titleVoor 3 grote carré’s: Leg een hoopje appel op drie plakken bladerdeeg en leg een ander plak bladerdeeg erboven op.
  • default_titleZet dan de mini quiche vorm op zijn kop op het bladerdeeg en druk het goed aan.
  • default_titleHaal het bladerdeeg om de vorm weg zodat er een ronde vorm overblijft.
  • default_titleDruk de randen zacht aan en let de carré’s op een ovenplaat met bakpapier.
  • default_titleVoor 6 kleine carré’s: Leg een hoopje appel diagonaal op een plak bladerdeeg.
  • default_titlevouw een punt over de vulling en vouw de tegenoverliggende punt over de andere punt, druk deze dan voorzichtig aan.
  • default_titleVan de punten die nog open liggen vouw ik de buitenkantjes iets naar binnen en omhoog, zodat er een klein dammetje ontstaat.
  • default_titleBak dan de appel carré’s voor ongeveer 20 minuten in de oven.
  • default_titleWanneer de carré’s uit de oven komen kun je wat abrikozenjam op de carré’s smeren met een bakkwast voor een glanzend effect.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Haverkoeken
Lekkere-koeken-voor-tussendoor
150 gr havervlokken
50 gr boekweitmeel
1tl bakpoeder
2 el kokosolie
2 eieren
3 el honing
1 tl kaneel
Mespuntje zout
40 gr gehakte noten naar keus
75 gr rozijnen/cranberries
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Stacks Image 1212873
  • default_titleVerwarm de oven voor op 175 graden. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleKlop de eieren, de honing en de kokosolie goed door elkaar in een kom.
  • default_titleVoeg dan de andere ingrediënten toe en meng alles tot een geheel.
  • default_titleMaak met natte handen ongeveer 8-10 koeken.
  • default_titleLeg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven voor ongeveer 15 minuten.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Kokos chocolade cake
Chocolade cake met kokos
50 g volkoren speltmeel
100 g amandelmeel
3 el cacaopoeder
1 tl wijnsteen bakpoeder
snufje zout
3 eieren
80 g kokosolie
100 g zachte dadels
2 el cacaonibs
2 el kokos schaafsel
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Stacks Image 1212801
  • default_titleVerwarm de oven voor op 200 graden. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleMeng het smeltmeel, amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder en zout door elkaar in een kom.
  • default_titleMeng in een andere kom de eieren, kokosolie en de dadels met de staafmixer.
  • default_titleMeng vervolgens de inhoud van de twee kommen door elkaar.
  • default_titleSpatel daarna de cacaobibs en het kokos schaafsel erdoor heen.
  • default_titleVet je bakblik in met boter en bekleed daarna met bakpapier.
  • default_titleBak de cake in 25 minuten in de oven.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Dadel balletjes
Superfood dadel balletjes
150 g dadels (zonder pit)
40 g gedroogde abrikoos (ongezwaveld)
40 g pistache nootjes (ongezouten)
5 el rauwe cacaopoeder
20 g kokosolie
20 g kokos schaafsel
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Stacks Image 1212753
  • default_titleHet recept is voor ongeveer 20 dadel balletjes.
  • default_titleSnij dadels in stukjes en leg deze even in een kommetje met water (dan plakt het niet zo in de keukenmachine).
  • default_titleGiet de dadels af en mix samen met de abrikoos, cacaopoeder, pistache nootjes en de in de oven gesmolten kokosolie in de keukenmachine.
  • default_titleVorm er met je handen kleine balletjes van.
  • default_titleRol de balletjes daarna door het kokosschaafsel.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Crostata integrale (volkoren taart)
Volkoren taart met jam zonder suiker
250 gr roomboter
200 gr honing
snufje zout
500 gr speltmeel
Een vanille stokje
(gespleten en de zaadjes eruit geschraapt)
Geraspte schil van een biologische citroen
4 eierdooiers
4 el koud water
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
Volkoren taart met jam zonder suiker
  • default_titleVerwarm de oven voor op 180 graden.
  • default_titleKlop de roomboter, de honing en het snufje zout zacht met de mixer.
  • default_titleVoeg speltmeel, de vanille, de citroenschil en de eierdooier toe en kneed met de hand tot het op broodkruim lijkt.
  • default_titleVoeg er dan het water bij tot er een mooie bal ontstaat van deeg.
  • default_titleRol het deeg in de plastic folie en laat voor een uur in de koelkast staan.
  • default_titleRol van de helft een mooie plaat en bekleed er een ingeboterde bakvorm mee.
  • default_titleZet de bakvorm voor een uur in de vriezer.
  • default_titleVul dan de vorm met jam (zonder suiker)
  • default_titleMaak van het overige deeg repen en raster het oppervlak van de taart hiermee.
  • default_titleZet de taart voor ongeveer 50 minuten in de oven.
  • default_titleLaat de taart afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Volkoren speculaas koekjes
volkoren-speculaas-koekjes
Wat heb je nodig voor ongeveer 10 koekjes
• 125 gram volkoren meel
• 75 gram zachte roomboter
• 50 gram honing
• 1 eetlepel speculaaskruiden
• 1 flinke theelepel kaneel
• Snufje zeezout
• 1 theelepel bakpoeder
• 2 eetlepels havermelk
• extra: bloem, bakpapier, deegroller, speculaas vormpjes of alternatief
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
volkoren-speculaas-koekjes
  • default_titleVerwarm de oven voor op 160 graden.
  • default_titleDoe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van.
  • default_titleBestrooi deegroller & aanrecht met bloem.
  • default_titleRol het deeg uit tot de gewenste dikte van ongeveer 1 cm.
  • default_titleSteek uit met het vormpje en leg op een met bakplaat bekleed met bakpapier.
  • default_titleBak de koekjes in 15-17 minuten gaar en laat de speculaas afkoelen.
  • default_titleVoor een hardere speculaas de koekjes iets langer in de oven bakken.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Superfood energie fudge
superfood-energie-fudge
100 gr rauwe cashew (amandel) noten
70 gr dadels
50 gr rauwe walnoten
70 gr kokosmelk
1 el cacao poeder
1 el kokosrasp
1 el maca poeder
1 el chia zaad
1 el lijnzaad
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
superfood-energie-fudge
  • default_titleWeek de cashew noten ongeveer 30 minuten in een bakje met lauw water.
  • default_titleMix 50 gram dadels en de walnoten in een blender voor de taartbodem.
  • default_titleDoe dit mengsel in een kleine taartvorm of plastic bakje, druk het aan en zet het voor 15 minuten in de vriezer.
  • default_titleMix nu de geweekte cashew noten, de overige dadels, kokosmelk, cacao poeder, kokosrasp, maca poeder, chia zaad en lijnzaad in de blender.
  • default_titleVerdeel de vulling over de taartvulling en zet de taart minstens een half uur in de koelkast.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Chocolade avocado mousse
chocolade-avocado-mousse
1 rijpe avocado
3 verse dadels
100 ml kokosmelk, amandelmelk of havermelk
20 gram (rauwe) biologische cacao

Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
chocolade-avocado-mousse
  • default_titleHaal het vruchtvlees uit de avocado en ontpit de dadels en snij deze in kleine stukjes.
  • default_titleDoe het avocado vruchtvlees, de dadels en de gekozen melk in de keuken machine.
  • default_titleVoeg het cacao poeder erbij.
  • default_titleMix alles totdat er een gladde creme is ontstaan.
  • default_titleDoe de mousse in schaaltje en plaats het een uurtje in de koeling.
  • default_titleJe kunt het eventueel nog garneren met kokosschaafsel.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Kokos citroen cake
kokos-citroen-cake
175 gr volkorenmeel
50 gr boekweitmeel
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
½ tl baksoda
¼ tl Himalaya zout
125 ml soya of havermelk
75 ml (soya) yoghurt
125 ml honing of agave siroop
50 ml kokosvet
Sap van een biologische citroen
Schil van een biologische citroen
75 gr gemalen kokos

Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
kokos-citroen-cake
  • default_titleVerwarm de oven voor op 180 graden.
  • default_titleLaat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleMeng de droge ingrediënten in een grote kom goed door elkaar.
  • default_titleMix de vloeibare ingrediënten goed door elkaar- behalve het citroensap!!
  • default_titleVoeg dan de vloeibare ingrediënten bij de droge en roer goed door elkaar.
  • default_titleBekleed een cakevorm ( 25 cm) met bakpapier en vul deze met het cake beslag.
  • default_titleBak de cake in 45 minuten gaar.
  • default_titleHaal de cake uit de oven en sprenkel meteen al het citroensap er overheen.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Glutenvrije bosbessen cake
glutenvrije-bosbessen-cake
120 gr rijstemeel
70 gr boekweit meel
1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
½ tl baksoda
¼ tl Himalaya zout
1 tl kaneel
1 tl speculaas kruiden
175 ml havermelk (of rijstmelk)
125 ml agave siroop
50 ml kokosolie
100 gr verse of ingevroren bosbessen
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
glutenvrije-bosbessen-cake
  • default_titleVerwarm de oven voor op 180 graden. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleMeng de droge ingrediënten in een grote kom goed door elkaar.
  • default_titleMix de vloeibare ingrediënten goed door elkaar.
  • default_titleVoeg dan de vloeibare ingrediënten bij de droge en roer goed door elkaar.
  • default_titleVoeg als laatste de bosbessen toe. Als je bevroren bessen gebruikt, voeg deze dan bevroren toe.
  • default_titleBekleed een cakevorm ( 25 cm) met bakpapier en vul deze met het cake beslag.
  • default_titleBak de cake in 50-55 minuten gaar.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Brownie cake
brownie-cake
125 gram kokosbloesem suiker
300 gram amandelmeel
75 gram cacaopoeder (raw)
1/4 theelepel Himalaya zout
1/4 tl baksoda
2 eieren (biologisch)
250 ml kokosmelk
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
brownie-cake
  • default_titleVerwarm de oven voor op 180 graden.
  • default_titleMeng de droge ingrediënten in een ruime kom goed door elkaar en voorkom klontjes.
  • default_titleRoer de eieren en de kokosmelk door elkaar en voeg bij de droge ingrediënten.
  • default_titleNeem een cake blik, bekleed dit met bakpapier en giet hier het beslag in.
  • default_titleBak de cake gaar in 30-35 minuten. De binnenkant mag iets smeuïg zijn, voor een iets drogere cake bak je iets langer.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Raw-chocolate bonbons met bessen
raw-chocolate-bonbons
Voor ongeveer 12 bonbons:
5 eetlepels cacao boter
1,5 eetlepel kokos vet (coconut cream)
1,5 eetlepel agave siroop of honing (mag ook minder zijn)
3 eetlepels raw cacao poeder (biologisch)
!nca bessen of goji bessen.
Klein snufje zout
Een siliconen chocolade mal (Xenos)
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
raw-chocolate-bonbons
  • default_titleLeg alvast 3 inca bessen of enkel goji bessen in de siliconen vormpjes.
  • default_titleSmelt au bain marie de cacao boter en het kokos vet.
  • default_titleZorg dat de temperatuur van het mengsel niet boven de 45 ℃ komt.
  • default_titleAls alle vet is gesmolten meng de agave siroop of de honing door het mengsel.
  • default_titleDoe de cacao poeder erbij en het snufje zout en meng tot een glad mengsel.
  • default_titleGiet nu voorzichtig het mengsel in de vormpjes en zet dit voor 20 minuten in de vriezer.
  • default_titleDruk nu de bonbons uit de vormpjes en geniet als ze weer zijn ontdooid.
  • default_titleJe kunt oneindig combineren met bijvoorbeeld maca poeder, bijen pollen, chia zaad of andere superfoods door het chocolade mengsel te mengen.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Volkoren muffin met wortel en walnoot
volkoren-muffin
Voor 12 muffins:
115 g kokos-creme (coconut cream, biologische winkel)
3 rijpe bananen, in kleine stukjes
3 middelgrote winterpenen, geraspt
2 eieren
75 gr. Turkse yoghurt
250 gr. Volkoren tarwebloem
3 tl bakpoeder
1tl kardemon
1tl kaneel
2 el stevia en een snufje zout
80 gr walnoten, in stukjes
40 gr dadels, in kleine stukjes
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
volkoren-muffin
  • default_titleVerwarm de oven voor op 180 ˚C
  • default_titleZet de kokos-creme in de voorverwarmde oven in een vuurvast schaaltje en laat het smelten.
  • default_titleRoer de bananen door de geraspte wortel en meng met een mixer de kokos-creme erdoor.
  • default_titleVoeg vervolgens de yogurt en eieren toe.
  • default_titleMeng volkorenbloem, kaneel, kardemom, bakpoeder, stevia en zout door elkaar in een kom.
  • default_titleRoer de walnoot en dadels erdoor heen en spatel daarna het banaan mengsel met een spatel erdoor.
  • default_titleVerdeel het beslag over het ingevette muffin bakblik en bak de muffins in ca. 30-40 minuten in de oven.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Bananen cake
bananen-cake
450 gr volkorenmeel
2 theelepels bakpoeder
1/2 tl. kaneel
1/2 tl. speculaas kruiden
1/2 tl. zout
3 rijpe bananen
115 ml (soja/rijst) melk
60 ml kokosolie
100 gr honing
125 gr gebroken walnoten
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
bananen-cake
  • default_titleMeng het meel, bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden en zout in een grote kom. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleDoe de bananen, melk, honing en olie in een blender en mix tot er een glad geheel ontstaat.
  • default_titleVoeg dit mengsel in de kom met het meel en spatel dit geheel tot alle meel volledig is opgenomen.
  • default_titleVoeg de walnoten toe en vouw ze door het beslag.
  • default_titleDoe het beslag in een ingevette taartvorm van ongeveer 20 cm en bak de cake in ongeveer 50 min gaar in een voorverwarmde oven op 180 ˚ C
  • default_titleControleer de cake met een saté prikker. Blijft het deeg aan de prikker plakken, geef hem iets meer tijd in de oven.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Worteltjes cake
worteltjes-cake
250 gr volkorenmeel
3 theelepels bakpoeder
4 cm geraspte gemberwortel
1 tl. kaneel
125 gr kokosolie
125 gr honing
250 gr geraste wortel
50 gr gebroken walnoten
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
worteltjes-cake
  • default_titleMeng het meel met bakpoeder en kaneel in een grote kom. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleMeng olie en honing door elkaar en voeg dit bij het meel en spatel dit tot een glad geheel.
  • default_titleMeng vervolgens de geraspte wortel, gemberwortel en de gebroken walnoten door dit mengsel.
  • default_titleDoe het beslag in een ingevette cake vorm. Bak de cake 70 min in het midden van de voorverwarmde oven op 180 ˚C.
  • default_titleControleer de cake met een saté prikker. Blijft het deeg aan de prikker plakken, geef hem iets meer tijd in de oven.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Gember koekjes
gember-koekjes
200 gr volkorenmeel
3/4 theelepel bakpoeder
1/4 tl. baksoda
1/2 tl. zout
1 eetlepel gemalen gember poeder (djahé)
1 tl. kaneel
1 snufje gemalen kruidnagel
100 ml kokosolie of milde olijfolie
150 ml honing
2 eetlepels (soja/rijst) melk
1 ei
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
gember-koekjes
  • default_titleMix het meel, bakpoeder, baksoda, zout, gember, kaneel en kruidnagel door elkaar. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten waneer je geen olijfolie gebruikt.
  • default_titleIn een andere kom meng je de olie en honing door elkaar tot een schuimig geheel. Voeg melk en ei erbij.
  • default_titleVoeg dit mengsel bij de droge ingrediënten en spatel alles tot een glad geheel.
  • default_titleLeg bakpapier op de bakplaat en vul dit, ongeveer 4 cm uit elkaar, met telkens 1 eetlepel van het deeg.
  • default_titleBak de koekjes in de voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten op 175˚C. Deze hoeveelheid deeg is ongeveer goed voor 20 koekjes.
  • default_titleControleer de cake met een saté prikker. Blijft het deeg aan de prikker plakken, geef hem iets meer tijd in de oven.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Pompoen cake
pompoen-cake
250 gr volkorenmeel
250 gr pompoen vruchtvlees
150 gr honing
4 eieren
125 gr gebroken walnoten
1 theelepel bakpoeder
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
pompoen-cake
  • default_titleSchil de pompoen en rasp het vruchtvlees.
  • default_titleMix honing en eieren tot een schuimig geheel.
  • default_titleSpatel het meel, pompoen vruchtvlees, walnoten, en bakpoeder door de mix goed door elkaar.
  • default_titleDoe het beslag in een ingevette cake vorm. Bak de cake voor 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180˚C.
  • default_titleControleer de cake met een saté prikker. Blijft het deeg aan de prikker plakken, geef hem iets meer tijd in de oven.
  • Show More
Enter the name for this tabbed section: Kastanje cake
kastanje-cake
125 gr kastanje meel
125 gr volkorenmeel
7 gr gedroogde gist
125 gr kokosolie
125 gr honing
4 eieren
Handje vol Cranberries
Handje vol gebroken walnoten
Mespuntje zout
Enter the name for this tabbed section: Bereidingswijze
kastanje-cake
  • default_titleVoeg honing, olie en de eieren bij elkaar tot een schuimig geheel. Laat in een ovenvast schaaltje het kokosvet smelten en haal uit de oven.
  • default_titleMix het kastanje-, volkoren meel en gist door elkaar en voeg dit bij eieren en honing.
  • default_titleSpatel hierna de cranberry's en de walnoten er door heen. Voeg een mespuntje zout toe.
  • default_titleVoeg het beslag in de ingevette cake vorm en bak voor 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180˚C.
  • default_titleControleer de cake met een saté prikker. Blijft het deeg aan de prikker plakken, geef hem iets meer tijd in de oven.
  • Show More
Bewuste recepten

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 1212846
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986