free hit counter
Ben jij al verlicht?

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 592

Ben jij al verlicht?

Onlangs in India vroeg mijn Yoga filosofie leraar aan de groep; "hoe weet je of je al verlicht bent?" Iedereen had prachtige verhalen en theorieën hoe je wel niet zou kunnen weten of je al dan niet verlicht bent. De docent gaf zijn visie en vertelde humoristisch, wanneer je denkt dat je verlicht bent, besteed dan een dag samen met je familie en je zult hoogstwaarschijnlijk ontdekken dat je nog een lange weg te gaan hebt.

De feestdagen staan weer voor de deur en het samen zijn met familie en vrienden speelt een grote rol gedurende deze dagen. In de jaren dat Silvia en ik onze praktijk voeren hebben we mogen aanschouwen dat er vele problemen aanwezig zijn in met name familiare relaties. Velen ervaren al spanning of tegenzin om deze dagen op traditionele wijze te beleven. De hele dag samenzijn met bijvoorbeeld ouders die niet kunnen luisteren, je broer of zus die denigrerend reageert op het leven dat jij leidt, je oom of tante die de gehele dag loopt te mopperen of een jaloerse neef die stilletjes hoopt en overtuigend uitlegt waarom jouw ideeën nooit levensvatbaar zullen worden, om maar een paar voorbeelden te geven.

Wanneer je de weg van zelfontdekking bewandelt zijn deze dagen zeer waardevol. Zonder woorden kun je observeren welke reacties er in het samenzijn worden opgeroepen in jouw lichaam, welke woorden jou kwetsen en wie of wat je irriteert. Zonder te reageren kun je deze cadeaus stilletjes mee naar huis nemen en in de periode erna onderzoeken waarom deze zaken nog steeds zo'n grote invloed uitoefenen op jouw gevoel van welzijn.

De kerst draait voor Silvia en mij niet om de cadeaus, niet alleen om het samenzijn, maar ook om het durven ontdekken van jezelf, met al je mooie en minder mooie kanten. Zodat je met behulp van introspectie ruimte kunt creëren voor "het nieuwe bewustzijn" ook wel het Christus bewustzijn genoemd. Dit heeft overigens niets met religie of geloof te maken maar is een universele weg waarin je leven na leven een betere versie van jezelf probeert te creëren, jezelf in je eigen kracht durft te zetten en niet luistert naar de op angst gebaseerde gedachten van de mensen om je heen.

Kerstmis is een bijzondere tijd. Een tijd van rust waarin je ruimte krijgt om jezelf beter te leren kennen en hierdoor de inzichten ontwikkelt op welke gebieden je nog kunt groeien.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello