free hit counter
De belangrijkste relatie in je leven

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 438

De belangrijkste relatie in je leven

Onlangs was het de dag dat Silvia en ik 25 jaar getrouwd waren. Een periode van meer dan 25 jaar samen zijn krijgt ineens een zilveren randje. Het is een voorrecht om iemand aan je zijde te hebben waarbij je je thuis voelt en waarmee lief en leed gedeeld kan worden. En relatie kan zich pas goed ontwikkelen als je mag zijn wie je bent en jezelf niet anders hoeft voor te doen dan wie je werkelijkheid bent.

Relaties in het leven zijn zeer belangrijk. ze helpen je om jezelf beter te leren kennen. Zonder andere mensen om je heen zal het nauwelijks mogelijk zijn om jezelf te definiëren, jezelf te onderzoeken en te verbeteren waar nodig. Relaties moet je hier zien in de ruimste betekenis van het woord. Het gaat natuurlijk niet alleen om de relatie met je partner of geliefde maar heeft betrekking op allerlei soortige relaties. De relatie met je werkgever, je ouders, je kinderen, je huisdieren, familie of de buren.

Het mooie is als je leert inzien dat elke relatie in je leven een afspiegeling is van een “stukje” in jezelf. Dan kun je misschien ook begrijpen dat elke relatie onder de invloed staat van de allerbelangrijkste relatie, namelijk; “de relatie met jezelf”! De relatie met jezelf is de basis voor iedere andere relatie in het leven.

Ben je kritisch naar je zelf toe dan zal het ongetwijfeld zo zijn dat je kritisch bent voor andere mensen. Tevens zullen deze mensen ook kritisch naar jou toe zijn. Heb je te weinig of geen zelfvertrouwen dan zullen er ongetwijfeld mensen in je omgeving zijn die continu laten blijken dat je “het” niet goed doet. Luister je slecht naar jezelf dan is het vrijwel niet mogelijk om oprecht naar anderen luisteren en luisteren anderen dus ook niet echt naar jou. Gun je jezelf te weinig rust en ontspanning dan zullen er altijd veel eisende mensen in je omgeving zijn die zorgen dat “bijtanken” bijna onmogelijk wordt.

Elke relatie in het leven wordt per definitie beïnvloed door de relatie die jij met jezelf hebt. Dit houdt in dat je elke relatie in de buitenwereld kunt “aanpassen” door de relatie met jezelf naar een ander niveau te brengen. De mensen om je heen laten je dus continu zien hoe jij in relatie staat tot jezelf. Ze spiegelen jouw innerlijk. Wanneer je een aantal uitdagende of moeilijke relaties in je omgeving hebt kun je jezelf hier tegen verzetten en in gevecht gaan. Dit put je uit en maakt je moe! Beter is het echter om eerlijk te kijken naar deze verstandhoudingen en te onderzoeken waar je schoen wringt, diep in jou.

Hier is moed voor nodig! Om in al je relaties de hand in eigen boezem te steken en jezelf af te vragen wat kan ik doen om het in balans te brengen? Hierdoor stap je direct in je eigen kracht en stap je uit de rol van het slachtoffer zijn. De meest moeilijke mensen zijn je grootste leraren!

Hoe kun je de relatie met jezelf laten groeien? Dit is een goeie vraag en het antwoord is dan ook voor iedereen verschillend. We zijn allemaal uniek en hebben allemaal een andere “gebruiksaanwijzing”. Toch zijn er manieren waar iedereen baat bij heeft en direct ten goede komt aan de verstandhouding die jij hebt met jezelf.

Een effectieve manier is echter om elke dag een momentje stilte voor jezelf te reserveren en in dialoog te gaan met je gevoel, jouw innerlijk en te vragen (voelen) wat er nodig is om de verbinding met jezelf te laten ontwaken en te laten groeien. De tijd die je dagelijks met rust en aandacht investeert in jezelf zal uiteindelijk met dividend worden uitgekeerd en een grote positieve invloed hebben op je totale leven met alles en iedereen daar omheen.

25 jaar huwelijk zou ik nooit met zoveel plezier hebben kunnen beleven als ik niet had geïnvesteerd in de relatie met Silvia en in de relatie met mijzelf. Mijn partner is nog altijd een prachtige spiegel waarin ik mijn eigen reflectie duidelijk kan zien en mijn onbalans mag waarnemen zodat verandering en verbetering mogelijk wordt.

Het blijft altijd mogelijk om een betere versie van jezelf te creëren!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello