free hit counter
De neveneffecten van niet gezien worden

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 673

De neveneffecten van niet gezien worden

Een mens is van nature een sociaal wezen. In de meest ideale situatie geboren vanuit liefde die beide ouders voor elkaar voelen. Warm ontvangen op deze aardbol en liefdevol, respectvol en met aandacht opgevoed zodat de eigen kwaliteiten tot bloei mogen komen. Wanneer je als kind gezien bent voor het wonder dat je werkelijk bent krijg je de mogelijkheid om jezelf volgens je eigen zielen-plan te ontwikkelen en op een gebalanceerde manier jouw steentje bij te dragen aan het welzijn van alle wezens op deze wereld.

Gebrek aan voeding
Wanneer een plant onvoldoende voeding, verzorging en aandacht krijgt zal het op deze ongunstige plek niet mogelijk zijn om tot volle groei te komen. De plant zal zelfs vroegtijdig sterven als het te veel wordt verwaarloosd. Met ons mensen is het eigenlijk niet anders. Onze “voeding” is liefde, genegenheid en aandacht. Wanneer je in je jeugd bent “ondervoed” dan wordt het iets lastiger om jezelf volgens je hoogste ideaal te ontwikkelen. Je hebt als het ware een achterstand opgelopen die later voor problemen kan zorgen.

Als sociale wezens is het dus erg belangrijk wie je als opvoeders om je heen hebt. Zijn de mensen die je groot brengen; ontwikkeld, geduldig, liefdevol, hebben ze voldoende tijd voor je en kunnen ze echt luisteren? Zijn de mensen die je opvoeden bewust van zichzelf en hebben zij kennis van de Ziel die in ons allen huist en dat wij allen afstammen van die ene Bron? Leven de mensen om je heen vanuit hun hart of overleven zij, ingegeven door de pijn en de angsten van het verstand?

Fundering als basis
Wanneer je tijdens de opvoeding geen solide fundering hebt kunnen vormen, door gezien te zijn voor wie je werkelijk bent, staat het huis van jouw leven erg wankel. Bij de minste of geringste storm of overstroming stort je woning ter aarde en wordt het verwoest of meegevoerd door het natuurgeweld. Je zult jezelf dus op latere leeftijd bezig dienen te gaan houden met het alsnog bouwen van een solide fundering om daar je nieuwe woning op te kunnen huisvesten. De oude woning dient steen voor steen te worden afgebroken zodat het kan worden overgebracht naar het nieuwe fundament. Elke steen kun je opnieuw bekijken, beoordelen en beslissen of het mee mag verhuizen naar je nieuwe woning, je nieuwe leven, de nieuwe jij. Wanneer je in je jonge jaren niet gezien bent voor wie je werkelijk bent kan het vertonen van compenserend gedrag een gevolg zijn.

Extra je best doen, perfectionistisch zijn, hard en veel werken en hiermee jezelf voorbij lopen. Diep van binnen ben je nog naarstig op zoek naar de waardering van een van je ouders zonder dat je hier echt bewust van bent. Je doet alles om maar gezien te worden maar veelal is dit compenserend gedrag destructief en eist dit vaak een hoge tol. Materialistisch gezien kan dit gedrag veel overvloed brengen omdat je inzet hoog is en jij de beste wilt zijn in alles wat je doet. Maar materiële rijkdom samen met hartzeer is nog steeds een pijnlijk bestaan. Wanneer ook jij in de rol van opvoeder komt te verkeren zal het zonder je eigen solide fundering lastig zijn om je kinderen te voorzien van een oprecht luisterend oor, liefdevolle aandacht en geduld. De rust en de harmonie in jezelf aanboren is dus een geschenk voor de anderen om je heen.

De wandelende boom
Wanneer je nooit gezien bent voor wie je werkelijk bent geeft je dit niet de vrijbrief of het excuus om maar te blijven zoals je nu bent, “het gevolg van de omstandigheden”. De omstandigheden waren niet optimaal maar alles is te veranderen. Zelfs in de natuur wordt dit fenomeen weerspiegeld. In de amazone heb je de zogenaamde lopende bomen. Deze grote bomen kunnen zich wel 10 tot 20 meter per jaar verplaatsen naar een gunstigere plek. De wortels van de boom groeien boven het aardoppervlak uit de stam de grond in. Elke keer opnieuw laat de boom de wortels afsterven aan de zijde van waar het vandaan komt en groeit het nieuwe wortels aan de zijde in de richting waar het heen wil gaan. Wanneer je het pad van je Goddelijke kern wilt bewandelen dien ook jij de oude wortels te laten afsterven en nieuwe wortels te schieten in de richting waarin je wilt gaan.

Laat de oude wortels afsterven van oude relaties, oude ideeën, oude gewoontes, oude denkpatronen, slechte gewoontes, oude verbindingen, de oude kijk op jezelf. Je moet ze loslaten om de richting van de Ziel te bewandelen zodat je kunt worden wie je werkelijk bent. De lopende bomen bewegen niet snel maar opeens staan ze dan toch op de plek waar ze willen zijn. Op een mooie plek, met veel ruimte en licht en een overvloed aan de juiste voedingsstoffen. Niet gezien worden is een aardse illusie van het verstand. Werk aan de verbinding met je Ziel en riskeer de kans dat je in een klap ontvangt wat je al die tijd dacht te ontberen.

Wordt zelf diegene die je vroeger zo vaak hebt gemist!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello