free hit counter
Grens bewaking

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 117

Grens bewaking

Tijdens het schrijven van dit artikel verblijf ik in een kibboets aan het Israëlische meer van Galilea (Tiberias). Mijn reis door een groot deel van Israël heeft me veel laten zien en heb veel mogen ervaren, beleven en leren. Mijn avontuur hier, loopt ten einde en ik kan weer veel naar huis toe meenemen. Materie om te reflecteren, te overwegen maar vooral gefascineerd door de schoonheid van dit land en zijn bewoners.

Wat in mijn beleving zo sterk naar voren komt in Israël is dat alles is verdeeld. Alles is verdeeld in hokjes of vakjes. Het maakt niet uit of dit nu gaat om religie, afkomst, taal of het terrein zelf, alles is verdeeld in verschillende en gedifferentieerde gebieden. Nergens heb ik dit zo sterk ervaren als hier. Zoals je misschien weet vraag ik regelmatig wat ik mijzelf door middel van mijn omgeving (lees: buitenwereld) wil laten zien. De verdeeldheid die ik heb mogen observeren is iets wat vragen bij mij oproept.

Er wordt in dit land strenge controle toegepast op velerlei manieren waardoor je niet ongemerkt van het ene “hokje” in het andere “hokje” wandelt. Deze controle domineert in mijn ogen door de aanwezigheid van zwaar bewapende “jongeren” , soldaten die net zo oud zijn als mijn eigen kinderen en tijdens hun surveillance net zo goed spelen met hun Iphone of android en zoals alle jeugd gewoon flirten met elkaar. (In Israël hebben zowel mannen als vrouwen dienstplicht).

Het is overduidelijk of je een kerk, een synagoge of een moskee bezoekt, of je in een Joodse gedeelte, christelijk of een Arabisch gebied bent. Zo ook het grote verschil tussen de verschillende landschappen, van drukke stad grenzend aan een kale woestijn tot aan de bosrijke en waterrijke gebieden waar fruit, groente en in enorme overvloed groeien.

Israël is in mijn ogen een accurate reflectie van het menselijk verstand. Het verstand splitst alles graag op in hokjes en vakjes die je als je overtuigingen kunt zien. Elke overtuiging creëert een eigen gebiedje dat is afgeschermd. Binnen de kaders van deze overtuiging is alles veilig en vertrouwd maar beperkt. Wil je door middel van groei en transformatie van het ene gebied naar het andere gebied dan sta je onherroepelijk voor een met prikkeldraad afgeschermde zone waar de bordjes: “Pas op mijnen veld” laten zien en je beter kunt blijven waar je bent. Deze bordjes kun je in het dagelijkse leven ervaren als angst en onzekerheid als je de stap wilt nemen om meer vrijheid voor jezelf te creëren.


Als je genoeg moed hebt verzameld om je perspectief te verruimen en één van je vaste overtuigingen te verlaten dan zijn er genoeg mensen om je heen die je willen overtuigen dat je een fout begaat en beter kunt blijven waar je bent. Het kan zelf zo erg zijn dat je wordt verhinderd door middel van prikkeldraad en mijnen om je oude denkpatronen te verlaten.

In werkelijkheid kan niets of niemand, anders dan jezelf, jou tegenhouden om meer vrijheid voor jezelf te creëren door het verruimen van je overtuigingen en denkpatronen. Ook al lijken de “grenzen” nog zo streng bewaakt als je hebt gekozen om werkelijk te zijn wie je bent dan zal je zien dat ineens de grensposten voor een kort moment onbewaakt zijn en je ongehinderd en ongezien kunt doorlopen. De vastberadenheid om je leefgebied te verruimen is genoeg, gefundeerd op de onvoorwaarlijke acceptatie van alle delen van jezelf samen met een gezonde dosis reflectie en “alleen tijd”.

In mijn ogen laat Israël zo overduidelijk zien hoe we met ons verstand gefragmenteerde “hokjes” creëren waar de eenheid en harmonie ontbreekt. Vasthouden aan starre standpunten als enig waarheid brengt nooit geen eenheid maar verstevigt juist de beperkingen.

Wil je echt weer jezelf worden? Leer dan zelf na te denken en luister vooral niet naar mensen die zeggen dat je het op hun manier moet doen! Want niemand kan weten wie je vanuit je diepste kern bent. De enige die jou kan vertellen welke weg te bewandelen is je Ziel. Zij kan je leiden naar de vrijheid die je van nature in je hebt. Hoe doe je dit?

Geef jezelf de vrijheid om te zijn wie je bent en laat anderen dat ook zijn!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello