free hit counter
Meditatie is saai

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 405

Meditatie is saai

Wanneer mensen tijdelijk even willen “ontsnappen” aan de hectiek van het gewone leven en zichzelf willen terugtrekken uit de (over)prikkelingen van buitenaf, dan is meditatie een van de mooiste gereedschappen die wij als mens bezitten. Mediteren of de bewuste ademhaling is het internaliseren van je zintuigen. Je richt als het ware je eigen zintuigen van de buitenwereld op je binnenwereld. Mediteren is, zeker in het begin, niet gemakkelijk en vraagt discipline van iedereen die het beoefent. Zonder discipline en doorzettingsvermogen zal de beginnende rust-zoeker moeite hebben om het mediteren vruchtbaar te maken. Wat is vruchtbaar zul je vragen? Vruchtbaar wil zeggen dat jij jezelf na een meditatie prettiger, rustiger en meer verbonden voelt met jezelf.

Als mediteren zo fijn is waarom heb je dan discipline nodig? Dit is een mooie vraag en ik zal het proberen te verduidelijken. Onze menselijkheid kan door 2 individuen worden geregeerd. Het ego of de ziel. Het ego heeft een hele andere visie op jouw leven dan de ziel. Het ego is verslaafd aan de materiële wereld van verlangen, begeerte, emotie en bezit, terwijl de ziel zich inzet voor de ontkoppeling van de buitenwereld en je wil helpen om te ervaren dat je niet je lichaam of je gedachten bent. Zij begeleid je naar het begrip dat je deel uitmaakt van iets veel groters.

De ziel wil je laten voelen dat het lichaam en de geest louter en alleen het voertuig is waarmee jij jezelf in deze dimensie van A naar B verplaatst en tevens jouw wereld vorm geeft. Het ego daarentegen, identificeert zich met het lichaam. De identificatie met het lichaam is eigenlijk net zo vreemd als iemand die zou beweren dat hij zijn auto is. Je hebt een auto, maar je bent het niet, je bent een mens. Zo ook; Je hebt een lichaam, maar bent de ziel! Wanneer het ego jouw leven regeert dan ben je grotendeels gefocust op de wereld om je heen, je bent geïdentificeerd met het lichaam en heb je nauwelijks verbinding met je innerlijke wereld.

Het ego houdt graag controle en zal er alles aan doen om de ziel buiten zijn koninkrijk te houden. Het ego is krachtig en zal deze strijd altijd winnen zolang jij dit blijft toestaan. De ziel kan pas terugkeren in je mens-zijn wanneer je ruimte ontwikkelt om jezelf los te koppelen van de externe prikkelingen van de driedimensionale wereld en de wereld van het innerlijk gaat verkennen.
Meditatie of bewuste ademhaling is het voertuig waarmee je jouw ziel de ruimte geeft om een sterke bondgenoot te worden in het herwinnen van het koninkrijk (jouw lichaam) van het ego voor de ziel.

In onze cursussen en workshops binnen ons Centre zien we zeer regelmatig dat mensen niet de discipline kunnen opbrengen of vasthouden om de ziel te ondersteunen in het heroveren van jouw leven van de ego identificatie. Het verstand is krachtig en zal zijn hele trukendoos openen om jou niet bij je gevoel, je innerlijke wereld te laten komen. Zelfs als je al vele prettige ervaringen hebt gehad met mediteren of ademen zal het verstand je verleiden om toch nog wat langer op bed te blijven liggen en het “later” te doen, wat natuurlijk meestal niet gebeurt.

Wanneer je geïdentificeerd bent met je verstand is het normaal om regelmatig weerstand ervaren om te gaan mediteren, en de verstandelijke smoezen geloven om het nu niet te doen. Smoezen of afleidingen zoals; ik voel me niet prettig, ik ben moe, mijn lichaam doet zeer, ik heb geen tijd, het komt later wel, mediteren is saai, het past niet bij mijn geloof, er gebeurt niets, ik kan mijn gedachten toch niet stil krijgen, mediteren is zweverig, etc, etc. Het ego weet; van uitstel komt afstel! Dit is precies wat hij doet om jou te kunnen blijven regeren, en je af te houden van de rust, balans, inzicht en schoonheid van de ziel.

Wanneer het verstand je probeert te verleiden om niet te mediteren maar jij krachtig genoeg bent om hier niet in mee te gaan zul je iets moois ervaren. Binnen enkele minuten meditatie voel je alle weerstand smelten en wordt je beloond met een andere kijk op jezelf en het leven. Alsof je omhoog wordt getild naar een ander niveau, een ander bewustzijn waarin je jouw eigen leven helder en eerlijk kunt observeren. Je ziet hoe de oude sluwe vos, het verstand, alles uit de kast haalt om je af te leiden en je gevangen te houden in beperktheid, leugens en controle.

Wanneer je meer uit je eigen leven wilt halen hoef je jezelf maar één vraag te stellen: Wie leidt momenteel mijn leven?

Ik kan je verzekeren dat een halfuurtje meditatie per dag al een wereld van verschil maakt. Niemand kan deze tijd voor jou vrijhouden, dit is namelijk jouw eigen vrije keuze die niets of niemand je kan ontzeggen.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello