free hit counter
Meditatie of concentratie

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 460

Meditatie of concentratie

Mediteren is een bekend begrip geworden in onze samenleving. Wanneer iemand het heeft over mediteren weet bijna iedereen wat dit betekent. “Ik ga even mediteren” vertelt de anderen om je heen dat je jezelf tijdelijk terugtrekt en een momentje rust neemt om de focus naar “binnen” te richten.

Het is leuk om te zien dat zelfs in deze tijd nog een groot deel van de mensen het maar een rare bedoening vindt dat mediteren. Wat is er in hemelsnaam te vinden in die innerlijke wereld? Vragen zij zich af. Het avontuur in de buitenwereld is vele malen spannender en uitdagender dan die saaie rust van binnen.

Wanneer mensen zich aangetrokken beginnen te voelen tot meditatie heeft er vaak al een verschuiving plaatsgevonden in hun leven. Een verschuiving die hen heeft laten voelen dat de vruchten van hun dagelijkse bezigheden geen werkelijke bevrediging, tevredenheid, gezondheid of rust heeft kunnen brengen. Nog steeds is er iets “missende” in hun leven en onrust neemt dan vaak de leiding over.

Deze leegte, of het gevoel dat je iets mist, kan alleen maar beleefd worden als je het leven louter leeft vanuit je verstand of ego. Het ego heeft een totaal andere visie op jouw leven dan ons Hogere Zelf welke één is met onze Goddelijke bron van enthousiasme, inspiratie en warmte. Van het ego moet je veel doen, regelen, sturen en controleren. Het ego stuurt vaak vanuit de twijfel of angst of iets wel of niet zult bereiken of verkrijgen.

Deze levenswijze laat totaal geen ruimte over voor de sturing die we kunnen ontvangen vanuit onze eigen Ziel of ons Hogere Zelf, het deel van ons dat jou zou kunnen begeleiden vanuit flow, moeiteloosheid en verbinding. De moeilijkheid is echter dat we onze Ziel niet kunnen waarnemen door het “helse” kabaal dat ons ego veroorzaakt.

Wanneer mensen in dit stadium van hun levensweg zijn beland, komt meditatie vaak op hun pad. Het is geen gemakkelijke onderneming om te leren mediteren. De overschakeling maken van denken naar voelen, van buiten naar binnen, van onrust naar rust of van controle naar overgave vergt aandacht en toewijding. Het ego heeft voor vele jaren jouw koninkrijk geregeerd en zal zijn verovering niet gemakkelijk uit handen geven.

Meditatie zal ongemerkt en onopvallend jouw Ziel weer binnen smokkelen in het rijk van koning ego zonder de koning te verstoren of ongerust te maken. Wanneer de Ziel weer een kleine ruimte heeft ingenomen in jouw koninkrijk zullen de troepen van de Ziel te hulp schieten om stapje voor stapje het ego ondergeschikt te maken aan het Hogere Zelf. Op deze wijze kun je jouw werkelijke natuurlijke meegekregen talenten naar buiten brengen en gaan delen in de wereld.

Het ego zal er in het begin alles aan doen om meditatie onmogelijk te maken door je keer op keer af te leiden van het innerlijk. Zijn trukendoos lijkt vaak onuitputtelijk en zal je steeds proberen terug te brengen naar de zintuigelijke waarneming van de wereld om je heen en je afhouden van je ware Zelf.

Toch is meditatie iets anders dan de meeste mensen denken. De meeste mensen die mediteren zijn bezig met concentratie in plaats van meditatie. Middels concentratie kan de focus worden teruggebracht naar één enkel voorwerp of onderwerp maar het is nog steeds geen meditatie. Het is overigens erg belangrijk om goed te leren concentreren. Toch is meditatie iets heel anders want tijdens meditatie is je enkelvoudige focus alleen gericht op het Goddelijke, het Universele en op niets anders dan dat.

Wanneer je het Goddelijke in jezelf als focuspunt leert nemen maak je de eerste stappen richting meditatie en zul je de grappen en grollen van het ego gemakkelijker leren ontmaskeren. Je krijg hierdoor de mogelijkheid om ze te verwijderen en te vervangen voor een stukje authenticiteit.

Meditatie is een term die we misschien vaak te licht gebruiken of om ons heen horen. Meditatie is een ware levenskunst waarmee we door vele levens heen ons kompas volgen terug naar het Goddelijke, en de weg naar “huis” kunnen bewandelen. Leren mediteren zou, net als eten en drinken, een deel van je dagelijkse routine behoren te zijn om te herontdekken wie je werkelijk bent.

Meditatie leidt tot yoga of eenwording met het Universele. Elke minuut die je besteed aan meditatie zal je vooruit stuwen richting je ware Zelf en zal je voeden met kosmisch bewustzijn. Kosmisch bewustzijn is de wijsheid die we allen van nature op een diep niveau bezitten en die jouw wereld op positieve wijze zal beïnvloeden.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello