free hit counter
Eerlijk naar jezelf toe zijn

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 273

Eerlijk naar jezelf toe zijn

Eerlijk zijn is een begrip dat iedereen naar eigen inzicht kneed en vormt. Eerlijk zijn is iets wat een maatschappij maakt of breekt. Waarom zijn mensen nu juist wel eerlijk of juist niet? Alles heeft te maken met het gevoel in het onderbewustzijn van niet genoeg hebben, alleen te zijn, afgescheiden te zijn van het Grote Geheel of het komt voort uit een gebrek aan vertrouwen dat er ook voor jou wordt gezorgd.

Waarom zijn vele mensen wel “goudeerlijk”? Hebben zij die onbewuste gevoelens van afscheiding en tekort niet in hun onderbewustzijn? Misschien wel, misschien niet. Als ik kijk naar deze grote groep van “eerlijke” mensen zie ik dat zij altijd een groot vertrouwen plukken uit een “Bron” van overvloed. Deze Bron varieert naar gelang de cultuur, de religie en opvoeding van deze mensen. Er zijn ontelbare Bronnen die het gevoel van vertrouwen kunnen geven. Bijvoorbeeld de Bron van het Goddelijke, de universele levenskracht, Geascendeerde meesters zoals Jezus, of Boeddha, de Ziel, Moeder Aarde de natuur en nog vele anderen. Deze “Bronnen” voorzien een groot deel van de mensheid in het gevoel van vertrouwen, verbinding en overvloed waar het gevoel van tekort en afgescheidenheid vervagen. Dit is een vorm van eerlijkheid die de wereld een mooie en liefdevolle gloed geeft waarin het prachtig is om te verblijven.

Vandaag wil ik nog een aspect van eerlijkheid belichten en dit is een aspect welk de vergrotende trap is van het voorgaande. Dit is het fenomeen “Eerlijk naar Jezelf toe zijn”. Het wil niet zeggen wanneer je een “eerlijk” mens bent zoals ik reeds heb beschreven dat je automatisch ook eerlijk naar jezelf toe bent. Wat bedoel ik hier nu mee? Vooral in de wereld van New-age en spiritualiteit zijn er veel mensen met een groot hart, zij staan iedereen te woord en schieten vele mensen te hulp. Een mooi gebaar zul je zeggen en vanaf de buitenkant lijkt dit ook zo. Eerlijk naar jezelf toe zijn betekent in dit geval dat iedere hulpverlener zichzelf de kritische vraag mag stellen waarom doe ik dit werk? Geef ik hier onvoorwaardelijk of hoop ik toch op een dieper niveau complimentjes te ontvangen, waardering of bevestiging te krijgen welke ik hard nodig heb omdat ik deze mezelf niet kan geven. Je dient goed te begrijpen dat ik hier totaal geen oordeel ten toon spreid maar mensen aan het denken wil zetten en tot introspectie aanspoor waarom we de dingen doen die we doen. Ook al krijgen we er geen enkele vergoeding voor wil dit niet automatisch zeggen dat we het 100% onvoorwaardelijk doen.

Eerlijk naar jezelf toe zijn is de verjaardag van je ouders durven overslaan omdat je er te weinig energie voor hebt. Eerlijk naar jezelf toe zijn is je ongeïnspireerde werk durven loslaten en iets creëren waar je innerlijk blij van wordt. Eerlijk naar jezelf toe zijn is durven erkennen dat je nog te veel waarde hecht aan het oordeel van anderen en daardoor beslissingen maakt tegen je gevoel in. Eerlijk naar jezelf toe zijn is dat je jouw partner niet meer de schuld geeft van jullie slechte relatie maar kijkt welk stukje nu echt in jou geraakt wordt. Eerlijk naar jezelf toe zijn is de vakantie durven maken waar je al jaren lang van droomt maar waar je partner geen zin in heeft.

Dit zijn maar enkele voorbeelden waarin ik het fenomeen eerlijk naar jezelf toe zijn probeer te verduidelijken dat hulp aan en klaar staan voor anderen iets moois is en dat het “geven” van je kwaliteiten en talenten misschien wel een diepere laag heeft die je nog nooit hebt ontdekt. Eerlijk naar jezelf toe zijn is jezelf niet eerst focussen op de splinter in andermans oog maar eerst werken aan de balk in je eigen oog. Eerlijk naar jezelf toe zijn is niet anderen de schuld geven van wat je is overkomen maar deze situaties juist willen aangrijpen en gebruiken om heling te brengen in je onbewuste gedachten en emoties. Eerlijk zijn naar jezelf toe leert je dat je nooit een slachtoffer bent maar altijd de “creator” bent van ieder moment van je leven. Het leert je dat de meest moeilijke en irritante mensen en situaties je een groot cadeau geven, namelijk de “Spiegel” van jouw innerlijk.

Eerlijk naar jezelf toe zijn geeft je de start positie om alle onbalans in je innerlijke wereld te ontdekken en gezamenlijk in verbinding met je eigen “Bron” tot oplossing te brengen. Ook dit is een proces dat niet in enkele weken kan worden voltooid omdat wij allen vele stukjes herbergen die we nog niet ontdekt hebben en daardoor nog niet naar bevrijding verlangen. Deze aanvulling op “eerlijk zijn” is een prachtig instrument waarmee je stapje voor stapje en met veel geduld jezelf kunt reinigen van alles wat een geïntegreerd en vreugdevol leven in de weg staat.

Eerlijk zijn naar jezelf toe is de universitaire opleiding van het onderwijs systeem. Het verschil is dat je nu geen hoogleraren hebt maar je bent je eigen docent die eerlijk en open naar de buitenwereld durft te kijken en ziet waar je op het innerlijke niveau nog groei en heling kunt ervaren. De wereld zou heel mooi zijn als er alleen maar eerlijke mensen waren maar we hebben juist deze “oneerlijke” mensen nodig om onze eigen overtuigingen, onbewuste emoties, blinde vlekken, beschadigingen of pijn te kunnen ontdekken en te genezen. Een wereld vol mensen die ook eerlijk naar hun zelf toe durven te zijn geeft het paradijs op aarde omdat ieder individu verantwoordelijkheid durft te nemen van alles wat hij of zij ervaart in het leven.

Als je niet eerlijk naar jezelf toe bent kun je nooit echt eerlijk zijn naar anderen toe!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello