free hit counter
Gedachten zijn vaak gewoontes

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 27

Gedachten zijn vaak gewoontes

Hoe vaak maken we niet mee dat als we iets in ons leven willen veranderen dat het erg moeilijk blijkt te zijn om dit te bewerkstelligen? Vaak realiseren we niet dat alles in ons leven volgens een bepaald ritme en bepaalde volgorde verloopt en we dit al jaren zo uitleven. De regelmaat van het ritme kan voor een bepaalde periode een veilige ruimte betekenen waarbinnen je het leven leeft.

Is op een bepaald moment alles al ervaren wat je wilde ervaren binnen dit levenskader, blijkt ineens dat je “jasje” te klein is geworden dat je jouw leefgebied wilt verruimen om nieuwe mogelijkheden binnen te laten. De veilige ruimte verlaten staat in dit geval synoniem voor verandering maar is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt. Het willen veranderen van je dagelijkse rituelen wil nog niet altijd zeggen dat je dit van de ene op de andere dag kunt omzetten.

Angst voor verandering
Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe dit nu komt? Dat sommige zaken eenvoudig te veranderen zijn en sommige zaken erg veel moeite kosten? Alles is verbonden met je gedachten, gedachtes zijn vaak ook routines. Dingen altijd op dezelfde manier doen is gelijk aan steeds weer de zelfde gedachtes hebben.
Dus verandering bewerkstelligen houdt dus altijd in dat je je denkwijze gaat veranderen naar een manier die je nieuwe wensen beter ondersteunen.

Sommige gedachten zijn eenvoudig om te buigen maar sommige zijn wat standvastiger en moeilijk te veranderen. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde denkpatronen compleet onwaarneembaar zijn voor jezelf en je op deze wijze niet kunt ontdekken waardoor de zelfde gebeurtenissen zich steeds weer opnieuw aandienen.
Delen van je leven veranderen betekent dus automatisch dat je bewust moet worden van je eigen denkpatronen zodat je ze na de bewustwording kunt boetseren naar een ge-update versie die op dit moment beter bij je past en je nieuwe verlangens ondersteunen in plaats van tegenwerken.

Ons verstand creëert
Het is boeiende materie om uit te vinden hoe bepaalde denkwijzen jouw leefwereld zijn binnen geslopen. Alles heeft te maken met cultuur, opvoeding en ervaringen. Door deze aspecten is het vaak zo gewoon om binnen deze kaders te denken maar daardoor gelijktijdig zo moeilijk waarneembaar voor jezelf omdat je één bent met deze gedachten en je leefwereld hebt geschapen doormiddel van deze gedachten.

Een routinematig leven houdt dus een routinematig denken in waar veelal alles volgens een vast omlijnd stramien verloopt. Hier is niets mis mee maar wordt wel een belangrijk item als mensen zich onplezierig gaan voelen binnen dit kader. Vast omlijnde gedachtes houden je altijd op dezelfde plaats.

Los van de kudde
Kijk maar om je heen en het zijn altijd de anders denkenden, de ruimer denkenden die de wereld veranderen met hun ideeën. Zij laten vaak zien dat ze met hun creativiteit, passie en doorzettingsvermogen hun visie in de wereld introduceren en daardoor voor anderen deze nieuwe weg toegankelijk maken zodat steeds meer individuen de kans krijgen om hun gedachten kaders te verruimen en misschien daardoor wel tot vollere bloei kunnen gaan komen.

Gedachten zijn vaak gewoontes geworden. Als je jouw gedachten van het onbewuste naar het bewuste kunt brengen heb je meteen een dieper inzicht in je eigen leven.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello