free hit counter
Het geheim achter de sluier

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 537

Het geheim achter de sluier

Vaak lees je in diverse artikelen, boeken, verslagen van bijna-dood ervaringen of zie je het in films dat mensen een kijkje kunnen of mogen nemen “achter de sluier”. Wat wordt er vanuit de spiritualiteit nu precies bedoeld met deze zogenaamde sluier?

Een sluier is een soort gordijn een afscheiding die je verhindert om datgene wat er achter verborgen ligt te zien. Net als in je eigen woning doe je misschien ’s avonds de gordijnen dicht zodat de buren niet mee kunnen genieten van je huiselijke activiteiten.

In het spirituele is de sluier het gordijn waarmee de werkelijke wereld wordt afgeschermd van de illusie. De driedimensionale wereld zoals wij mensen die beleven is volgens de mysticus niet echt, maar één grote illusie, een onwaarheid, een spel die wij met elkaar spelen afgescheiden van alles die je bent.

Je zult je misschien afvragen wat is nu het doel of de lol om de werkelijkheid niet te kunnen waarnemen maar “gevangen” te zijn in een illusionaire wereld? Ook ik moet je het antwoord daarop schuldig blijven. Ik heb veel gelezen van diverse mystici en ervaringsdeskundigen over het doel van deze illusionaire wereld. Mijn verstand kan je dus van vele antwoorden voorzien op deze vraag, maar ik heb tot nu toe nog niet zelf de mystieke ervaring gehad die mij werkelijk laat voelen, beleven en begrijpen wat het nut is van deze aardse droomwereld.

Dat wij dingen niet begrijpen wil natuurlijk niet zeggen dat ze zinloos zijn. De enige reden waarom wij mensen de “werkelijkheid” niet kunnen waarnemen en gebonden zijn aan een illusionaire realiteit komt door de rol die ons verstand in ons leven speelt. Wanneer onze rationele zijde te sterk vertegenwoordigd is en ons gevoel nog ondergewaardeerd, is het lastig om uit de ketens te groeien van de driedimensionale illusie.

Onze wensen, verlangens, ons ego, onverwerkte emoties of te sterke overtuigingen, om maar een paar voorbeelden te noemen, zijn als het ware de magneten die ons blijven aantrekken tot het magnetisme van het “spel” dat planeet aarde heet. Onze zintuigen zijn de grootse “boosdoeners”. Onze zintuigen zijn de organen die onze energie continu naar buiten projecteren en verhinderen onze innerlijke Goddelijke dimensie te verkennen.

Ieder mens zal ooit de weg gaan bewandelen om zich te bevrijden uit de aardse illusie. De weg terug naar de “werkelijkheid” is de weg naar binnen. De weg terug naar binnen bewandelen is de weg die uiteindelijk de ervaring van het Goddelijke terug brengt in je leven. De ervaring van het Goddelijke staat totaal los van religie, een stroming die gestoeld is op geloof en aanname. De weg naar binnen is de ervaring van het Goddelijke dat geloof en aannames ver achter zich laat.

Dit is waarom er vele mensen zijn op de wereld die mediteren. Meditatie is het leren om de zintuigen af te sluiten en de focus geheel naar binnen te richten. De stilte die in jou ligt verborgen bevat de routekaart om jezelf terug te navigeren naar de werkelijkheid die verscholen ligt achter de illusionaire materiële wereld.

De wereld achter de sluier is de enige wereld die je echt de voldoening kan geven waar je al vele levens lang naar op zoek bent. Deze innerlijke Goddelijke realiteit is de ruimte waar er onvoorwaardelijk van je wordt gehouden zonder haken en ogen. In die dimensie ben je in liefde met alles en iedereen verbonden.

De energie die nodig is om werkelijk te leren mediteren en echt de rust in jezelf te gaan ontdekken is een kleinigheid vergeleken met datgene wat deze inspanning uiteindelijk voor vruchten zal gaan opbrengen. Ons menselijk verstand is ongeduldig. Het probeert iets en als het niet snel genoeg resultaat oplevert zegt het: “ zie je wel ik zei je toch dat het niet werkt”. Maar de echte zoeker gaat dan juist door. Hij of zij gebruikt de wilskracht om door de afleidingen van het verstand en de aardse realiteit heen te worstelen om glimpen op te vangen van de werkelijkheid die diep in onszelf veilig verborgen ligt.

Voor ieder mens ligt de grootste uitdaging in het overwinnen van de zintuigen, onze verlangens en het ego. Wees gerust je hoeft het niet allemaal in één leven te doen! Maar als je eenmaal deze weg bent opgegaan zul je in elk komend leven gesteund worden in je pogingen de illusie te overstijgen.

Niemand kan het voor je doen. Wij zullen het zelf mogen ontdekken net zoals bij geboorte en overlijden. Begin vandaag nog om deze fascinerende weg te bewandelen. Geniet van alles wat je tegenkomt en ontmoet. Het leven zal nooit meer het zelfde zijn!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello