free hit counter
Hooggevoelig? nou en!

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 526

Hooggevoelig? nou en!

Als hoog sensitief persoon heb ik een groot deel van mijn tot nu toe 50 jarige leven, mogen besteden aan de ontdekking van mijzelf. Wanneer ik terugblik over deze jaren mag ik wel zeggen dat het ontdekken van mijn eigen manual of gebruiksaanwijzing met tijd en wijlen een intensief en lastig proces is geweest.

Ook nu nog ontdek ik soms eigenschappen of patronen in mijzelf die mij niet de gemakkelijkste weg hebben laten bewandelen in de omgang met het aardse leven. De “ontmaskering” van deze karaktertrekken en kwaliteiten, laten het gevoel van liefde, begrip of compassie naar mijzelf toe ontwaken. Net zoals een vader die zijn kind begrijpt en troost wanneer het iets vervelends heeft meegemaakt.

Het mooie is dat in mijn tijd er nauwelijks iets bekend was over het fenomeen hoog sensitief zijn. Hooggevoeligheid diende nog ontdekt te worden en op de kaart te worden gezet. Wat is daar nu zo mooi aan zul je jezelf afvragen?

Omdat ik net iets gevoeliger was “bedraad” dan de meeste mensen in mijn omgeving had ik regelmatig moeite met aardse zaken waar de meeste van mijn tijdsgenoten totaal geen last mee hadden. Hierdoor kreeg ik de kans om te leren omgaan met de gevoelens van het “hier niet thuishoren”, het gevoel er niet bij te horen of mee te kunnen met alles wat er van mij gevraagd werd. Ik diende zelf te gaan ontdekken hoe ik het leven dragelijker kon maken door het anders te gaan inrichten.

Deze ontdekkingsreis begon pas op latere leeftijd nadat ik had ingezien dat alles wat de maatschappij mij voorspiegelde als gelukzalig en strevenswaardig mij totaal geen voldoening kon brengen. Het geluk moest ergens anders verborgen liggen. Het harnas dat ik mijzelf had laten aanmeten zat namelijk veel te strak en was veel te zwaar om lichtvoetig door het leven te kunnen gaan.

Voor mij was mijn hooggevoeligheid een stimulans om naar wegen te zoeken die mij rust, balans en een goed gevoel gaven. Er was nog geen hokje of categorie met het label “hooggevoelig” waar ik mij achter kon verschuilen en als excuus kon gebruiken waarom ik moeite had om mee te komen in de maatschappij. Er was geen andere keuze dan het opstropen van de mouwen en zelf mijn leven in een nieuwe richting te creëren en manoeuvreren naar een positie waar ik eindelijk kon zijn wie ik werkelijk was.

Hooggevoeligheid was zeker geen label van het ego waarmee ik mijzelf “specialer” kon voelen dan anderen of de acceptatie toelaten dat het leven nu eenmaal lastiger is als je hooggevoelig bent. Nee, de hooggevoeligheid is de herinnering dat je naar jezelf toe de verplichting hebt om het leven vanuit je hart te gaan leven. Om uiteindelijk alles overboord te gooien wat niet ontstaan is vanuit een hart-gedragen bewustzijn.

Hoog sensitief zijn zul je nooit in goede banen kunnen leiden wanneer je de verbinding met je Ziel niet in ere herstelt en de Godsvonk in jezelf negeert te voeden. Je dient moed, inspiratie, creativiteit en nieuwsgierigheid weer toe te laten in je leven. Hooggevoeligheid geeft je de verplichting eigen verantwoordelijkheid te nemen over alles wat zich afspeelt in jouw leven en datgene wat niet bevalt te kneden naar nieuwe vormen en gedaantes waar je wél blij van wordt. Je kunt je als HSP’er namelijk niet veroorloven om lang in angsten, negatieve emoties, niet accepterend gedrag en te veel afleidingen te vertoeven. Wanneer je een van deze eigenschappen in jezelf opmerkt dien ook jij de mouwen op te stropen en actie te ondernemen.

Je bent nu eenmaal een bewuste creator, een schepper. Wanneer je niet bewust creëert mis je eigenlijk het belangrijkste doel op aarde. Zeker voor de hooggevoelige mens is het een must om in overeenstemming te leven met een aantal basale principes of natuurwetten. Wanneer je deze principes leert kennen zul je automatisch met de stroom meegaan en je behoeden van uitputting van het jaren lang tegen de stroom inzwemmen.

Voor de moderne HSP’er zijn er nu gelukkig vele pioniers zoals mijzelf die door “trail and error” hebben ontdekt hoe je het hoog sensitief zijn kunt gebruiken om de wereld een nieuwe impuls te geven. Mensen die uit jaren lange ervaring jou kunnen onderwijzen en laten voelen hoe je op een eenvoudige manier weer de bewuste schepper wordt van je eigen realiteit.

Hooggevoeligheid is geen excuus wanneer je leven niet loopt zoals je graag wilt en stil te blijven zitten of te vluchten. Het is juist een signaal om wakker te worden en actie te ondernemen zodat jij eerst je eigen leven kunt helen en hiermee vele anderen om je heen op een positieve wijze kunt beïnvloeden. Het enige wat je nodig hebt is een beetje wilskracht en de juiste leraar die tijdelijk met je mee loopt en jou kan laten zien hoe je in overeenstemming kunt gaan leven met je eigen natuur.


Bij Michel en Silvia Tomaello leer je niet hoe “om te gaan” met je hooggevoeligheid, dit klinkt een beetje als het leren omgaan met een gebrek of ziekte. Je leert juist de handen uit de mouwen te steken en je hooggevoeligheid in te zetten als drijfveer naar een nieuwe eigen geschapen realiteit waar er geen plek meer is voor alles wat jou weghoudt van datgene dat “werkelijk” belangrijk voor je is.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello