free hit counter
Krachtige eenvoud

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 229

Krachtige eenvoud

Als je in de new-age wereld en spiritualiteit verzeild raakt zie al snel, door het enorme aanbod en diversiteit, door de bomen het bos niet meer. Er zijn zóóóó veel verschillende stromingen, manieren, methodes, trainingen en opleidingen om tot ontwikkeling of, zoals het zo graag wordt genoemd, “ verlichting” te komen.

Vaak heb ik gezien binnen “spirituele” kringen dat mensen een soort gecamoufleerde competitie met elkaar voeren en er van overtuigd zijn dat hun stroming de enige echte is. Dat je met deze methode pas echt kunt groeien. Dat deze symbolen de enige echte zijn of dat die leraar de beste is.

Mijn fijngevoeligheid heeft gedurende een jaren lange zoektocht er toe bijgedragen dat ik heel veel van deze verschillende, “veel belovende” stromingen heb mogen uitproberen en van alles heb geproefd en heb beleefd. Het is mooi dat er voor ieder wat wils is en dat je je eigen spirituele ontwikkeling geheel naar eigen voorkeur en interesse mag invullen.

Het ligt nog vers in mijn geheugen dat ik jaren geleden, met enthousiasme en voor het eerst, mijn eigen activiteiten in een forum via een social media deelde. Op deze manier wilde ik aandacht vragen voor mijn eigen workshop die ik toen had ontwikkeld. Mijn verbazing steeg ten top dat binnen deze “community” van mensen die professioneel en hobby-matig opereerden als “spiritueel” coach, counselors, healers en docenten, de negativiteit, de vervelende opmerkingen, het beter weten en afkraken meer regel waren dan uitzondering. Nog nooit voelde ik zoveel afgunst als in deze “spirituele” kringen.

Mensen zijn geprogrammeerd om te overleven en ik heb ervaren dat zelfs mensen die het spirituele pad bewandelen deze strategie nog steeds (vaak onbewust) uitleven. Het afkraken om jezelf beter te voelen of het afkraken uit angst voor een eventueel tekort door andermans activiteiten. Dat alles wat anders is dan dat jezelf doet als bedreiging kan worden gezien en direct in een negatief daglicht dient te worden gezet.

Gelukkig ben ik vrij nuchter en ga zelden of nooit in discussie om mijn gelijk te halen omdat ik weet dat het vele malen effectiever is om je activiteiten elders te verplaatsen naar een plek waar meer harmonie en acceptatie aanwezig is. De enorme diversiteit in spiritualiteit geeft dus de vrijheid om jezelf te voorzien van persoonlijke groei maar geeft ook de kans om je eigen methode verheven te verklaren boven andere wijzen van groei en transformatie.

Mijn ervaring is dat de meest krachtige methodes, opleidingen of leringen tegelijkertijd ook de eenvoudigste zijn. De kracht van eenvoud is zo sterk omdat je niet verstrikt kunt raken in het web van je gedachten en in discussie gaat over futiliteiten die je alleen maar verder verwijderen van je doel.

Spirituele groei kan zelden of nooit worden gebracht door on-begrijpbare en moeilijk uitvoerbare, niet in deze tijd passende concepten. Spiritualiteit is krachtig als je het direct kunt toepassen in het leven van alledag. Dat je direct kunt ervaren wat de gevolgen en effecten zijn van je vernieuwde levenshouding.

Simpelheid is kracht! Het is iedere keer opnieuw zo mooi om te zien binnen mijn eigen groepen dat mensen gewoonweg niet kunnen geloven dat “eenvoudige” concepten de verandering bewerkstelligen waar ze al zo lang moeite mee hebben. Ze vinden het verbazend dat zo iets eenvoudigs zulke transformerende gevolgen kan hebben. Wij mensen zijn vaak getraind dat ”het” moeilijk dient te zijn. Het kan niet gemakkelijk zijn want iets dat gemakkelijk is kan niet werken. Terwijl in werkelijkheid de eenvoud het krachtigste instrument is omdat het je dichter bij je gevoel brengt en dit het verstand zijn juiste plek wijst.

Spiritualiteit kan niet vanuit het verstand worden waargenomen. Kijk maar eens goed volgende keer als je in “spirituele kringen” verkeerd en luister naar de spirituele uitspraken en verhalen van mensen die louter en alleen zijn gebaseerd op verstandelijke concepten. Deze mensen “stralen” niet. Het is een conceptueel verhaal geleerd van iemand anders maar zelf nog niet ervaren. Ware spiritualiteit ervaar je in eenvoud en heeft vaak weinig of geen woorden nodig. Verbonden met alles die je bent in en om je heen.

Mensen die vanuit deze energie spreken hebben iets magisch, ze raken je, ze inspireren je en zijn verbonden met universele wijsheid, liefde en compassie. Deze mensen kraken niets af, ze voelen zich niet beter en bezitten niet de “beste” methode. Zij bezitten wel een “glow” waar je graag bij in de buurt bent.

Eenvoud is kracht omdat je niet kunt verdwalen in de on-begrijpbare gecompliceerdheid van het denken.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello