free hit counter
Snelweg naar persoonlijke groei

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 218

Snelweg naar persoonlijke groei

Als je kijkt naar het spirituele aanbod betreffende workshops, cursussen, opleidingen of retreats zie je dat het net lijkt of je in 1 dag, een weekend of een week bevrijdt kan worden van al je klachten en problemen. Het is natuurlijk mooi als je jezelf aangetrokken voelt om innerlijk werk te gaan verrichten als je van uit het diepste van jezelf aanvoelt dat verandering nodig is in jou leven. Tevens is dan een workshop of cursus en zelfs opleiding maar het begin op weg naar een nieuw leven. Transformatie en groei die je zelf hebt gekozen zal een pad openen die vele en vele jaren in beslag zal nemen en vaak niet de gemakkelijkste weg is omdat alles wat beschadigd of verwond is in jou op een liefdevolle manier en zeer gedoseerd dient te worden geadresseerd zodat je op een redelijk normale manier kan blijven functioneren in het leven en groeien tegelijk.

De bewuste keuze voor persoonlijke groei is dan ook wel het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven omdat het je ogen zal openen en je hierdoor nieuwe wegen leert zien waarmee je het leven op een frisse manier kunt gaan inrichten. Een manier die o.a. meer liefde, rust, harmonie, overvloed, inspiratie en passie brengt. Tegelijkertijd moet je jezelf bewust zijn dat dit mooie cadeau ook moed vereist. Moed omdat je geleidelijk aan door de daarop volgende jaren in contact wordt gebracht met alle delen van jezelf en dus ook de delen die niet zo aardig zijn en eigenlijk helemaal niet willen groeien in het leven maar liever alles bij het oude houden.

Persoonlijke groei is dus een keuze die je in elke cel van je lichaam voelt en vertelt dat het tijd wordt voor verandering. Cursussen, bijeenkomsten of workshops zijn een ideale manier om de aftrap te maken maar wees je tegelijkertijd bewust dat je een weg inslaat die misschien wel 5, 10, 15 jaar of zelfs een heel leven lang kan duren voordat je hebt bereikt wat je met je intentie hebt neergezet. Dit is niet erg want de weg van groei en transformatie is altijd boeiend, niet altijd gemakkelijk maar wel boeiend en uiteindelijk zééér de moeite waard. Ik heb vele mensen in onze praktijk en cursussen gezien die net begonnen aan deze weg en het voelt heel bijzonder om op een bepaald punt in tijd mijn kennis en ervaring te delen zodat ze weer verder kunnen naar een volgende leraar, een volgende en een volgende totdat ze uiteindelijk de innerlijke leraar in hun zelf leren ontdekken.

Door mijn eigen ervaring met de weg van persoonlijke groei heb ik veel respect gekregen voor mensen die dezelfde weg kiezen. Niet dat ik er al ben, vraag dit maar aan mijn vrouw en kinderen. Zij kunnen nog een boekje open doen over de kanten van mijzelf waar nog wat werk verricht kan worden ­čśä. Als ik terug kijk in de tijd en zie hoe ik 15 jaar geleden was kan ik grote verbeteringen en veranderingen zien in mijn eigen leven. Elke verandering op mijn pad, al is deze ogenschijnlijk nog zo klein, heeft bijgedragen aan waar ik nu ben. De opeen stapeling van zeer kleine veranderingen resulteert na een langere periode in een grote verandering. Het is net zoals je als ouders je eigen kinderen niet ziet groeien, zo is het ook met je eigen innerlijke groei.

Heb dus geen valse verwachtingen van de mooiste en prachtigste marketing teksten aangaande workshops of cursussen die goud beloven binnen 1 of 2 dagen maar besef dat het de poort kan zijn naar een nieuw leven. Groei bepaal je zelf en je zult nooit sneller groeien dan je lichaam en geest toelaten.

Niets is mooier om vrijwillig en bewust de weg van innerlijke groei te kiezen nog voordat je in een situatie wordt gemanoeuvreerd waar je wordt gedwongen deze weg te bewandelen. Je zult versteld staan hoe anders je het leven kunt aanschouwen als je in contact leert komen met de diepere wijsheden die het leven in petto heeft.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello