free hit counter
Ware spiritualiteit

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 361

Ware spiritualiteit

Spiritualiteit is voor veel mensen nog steeds een “beladen” woord. Deze, vaak onbewuste, programmering houdt mensen om verschillende redenen af van een belevingswereld die veel schoonheid kan toevoegen aan de ervaring van het huidige bestaan. De “spirituele” New Age beweging in zijn omvang is overwegend geen gebalanceerde representatie van spiritualiteit. Ware spiritualiteit is namelijk synoniem voor Zelfkennis! Je kunt dus met een gerust hart jezelf leren ontdekken zonder de verplichting gebruik te hoeven maken van wierook, kristallen, lange wijde jurken, sandalen, tarot, vage uitspraken, nietszeggende muziek, uren lange meditatie of afzondering.

Spiritualiteit heeft ook niets te maken met paranormaal zijn, geesten, entiteiten, gidsen of engelen. Ware spiritualiteit is Jezelf leren kennen en de verbondenheid ontdekken met alles en iedereen om je heen. Spiritualiteit gaat over het ontdekken van de kracht en de wijsheid in jezelf zonder dit uit handen te geven aan iets of iemand buiten jezelf.

Spiritualiteit staat ook los van geloof of religie want spiritualiteit gaat juist over het ervaren van de Bron in jezelf. Geloven is overbodig geworden als je kunt ervaren. Spiritualiteit is een levenswijze die angst voor het onbekende vervangt door nieuwsgierigheid voor het nog niet ontdekte.

Met dit artikel is het niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen of te veroordelen maar een poging om de essentie van spiritualiteit naar boven te halen. Het kan voor de beginnende “zoeker” nogal verwarrend zijn wat spiritualiteit nu werkelijk betekent. Het spirituele circuit, zoals dit graag in de media wordt geschetst, staat bol van “de zieners, channelers, goeroes of begaafden”. Veelal mensen die door de “zoeker” worden bewonderd en op een voetstuk geplaatst, omdat zij iets kunnen wat zij (nog) niet kunnen.

Je kracht uit handen geven aan iemand die bijvoorbeeld jouw toekomst voorspelt is juist het tegenovergestelde wat spiritualiteit ons wil bijbrengen. Wil je graag weten wat de toekomst je gaat brengen? Kijk maar naar de gedachten, overtuigingen en de emoties van VANDAAG, tezamen creëren deze jouw dag van morgen!

Te vaak heb ik mensen mogen aanschouwen die heel ongelukkig waren in hun oude leven. Na een spontaan “ontwaken” door middel van een cursusje of workshopje van de ene op de andere dag “spiritueel” waren en begonnen zelfs andere mensen te onderwijzen en adviseren. Dit alles zonder werkelijk gedegen zelfonderzoek te hebben gedaan. Het Ego kreeg een nieuw “speeltje” waardoor het zichzelf (tijdelijk) speciaal en bijzonder kon voelen en beter dan andere mensen.

Natuurlijk zijn er vele prachtige mensen die hun spiritualiteit wel op een gebalanceerde en geïntegreerde manier gebruiken. Ik ben hier nog steeds erg dankbaar voor hoe zij mij hebben laten zien wat de essentie van het leven is. Maar Het is belangrijk dat je jouw onderscheidingsvermogen goed gebruikt. In het spirituele circuit is dit onderscheidingsvermogen vaak nog veel belangrijker dan elders.

Ware spiritualiteit is jezelf leren waarderen met al je mooie kanten maar ook je mindere kanten. Verandering begint met de acceptatie van al je tekortkomingen, je eigenaardigheden of moeilijkheden. Ben je eenmaal bewust dat ook jij kanten hebt die voor vernieuwing of verbetering in aanmerking komen dan is het belangrijk dat je helder hebt hoe jij jezelf graag ziet over een week, een maand of een jaar. Deze verandering komt niet vanzelf maar vraagt aansluitend jouw inzet, actie, daadkracht en doorzettingsvermogen. Spiritualiteit betekent niet dat je bij het hebben van een goed idee achterover kunt leunen en afwachten tot het “universum” het brengt!

Ware spiritualiteit is jezelf kwetsbaar durven opstellen en je eigen waarheid durven leven. Goed aangeven waar je grenzen liggen en uitspreken wat je wenst. Ware spiritualiteit is jezelf niet wegcijferen maar weten dat ook jij een belangrijke schakel bent ik het grote geheel. Dat ook jij met een speciaal doel gekomen bent op deze planeet. Dat het je taak is om jezelf weer te herinneren wat dit is en dit pad te gaan bewandelen.

Ware spiritualiteit is andere mensen laten uitpraten en jezelf onthouden van een mening wanneer er niet om wordt gevraagd. Ware spiritualiteit is het ontmaskeren van je eigen Ego en waakzaam zijn wanneer beschadigde delen van jezelf ongemerkt het stuurwiel van je leven overnemen. Ware spiritualiteit is de verplichting je kwaliteiten op een gebalanceerde manier delen met je medemens. Je zelf weggeven is niet spiritueel, evenals je zelf onredelijk verrijken aan deze kwaliteiten. Weet wat je waard bent maar overschat jezelf niet!

Ware spiritualiteit is het weten dat jouw irritatie, boosheid, angst, verdriet of jaloezie, etc. niets te maken heeft met de mensen om jouw heen. Je weet dat alles IN jezelf ligt en het veranderen van de buitenwereld nooit het zelfde resultaat kan opleveren als het opruimen van deze belangrijke stukken in jezelf.

Ware spiritualiteit is ontdekken dat je veel meer bent dan een lichaam en een verstand. Dat jij ook je Ziel Bent die al op vele werelden in diverse sterrenstelsels heeft geleefd en na “opleiding aarde” hier gewoon mee doorgaat. Ware spiritualiteit kan niemand je aanreiken maar dien je zelf te ontwikkelen door veel tijd en ruimte voor jezelf te creëren. Leer reflecteren en grijp iedere gebeurtenis die je uit balans brengt, positief aan. Ware spiritualiteit is veel vragen stellen. Neem niets klakkeloos aan maar onderzoek het eerst zelf. Ware spiritualiteit is werkelijk nieuwsgierig zijn naar de geheimen van het leven.

“Ware spiritualiteit” bestaat natuurlijk niet! Je bent gewoon wie je bent en het feit dat je een mensenlichaam bezit is de hoogste mogelijke vorm van spiritualiteit. Ik gebruik de term “ware spiritualiteit” op een enigszins humoristische wijze om te accentueren dat er meerdere lagen en dimensies zijn in ieders overtuiging op het fenomeen spiritueel zijn. Spiritualiteit is dicht bij jezelf komen en stil zijn, jezelf niet onbewust laten beïnvloeden door de vele afleidingen in onze werkelijkheid.

Mijn advies luidt; Ga voor Goud! Leer jezelf kennen! De weg naar binnen is fascinerend en verveelt nooit. Bezoek ook alle donkere kamers in je wezen en ontdek welke schoonheid daar verscholen ligt wanneer je jouw licht hier weer laat schijnen.

Laat de buitenwereld wat vaker los en verdiep je in de schoonheid van je binnenwereld.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello