free hit counter
Afvallen en bewustzijn

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 150

Afvallen en bewustzijn

De laatste maanden heb ik iets bijzonders ervaren en dit heeft mij veel nieuwe ervaringen en inzichten gegeven. Afvallen is nooit een onderwerp geweest waar ik mij bewust mee heb bezig gehouden. Mede omdat ik een actief bestaan heb geleid waar ik veel lichaamsbeweging genoot is (over)gewicht nooit echt een issue geweest. Daarbij is “lekker” eten altijd al een van mijn favoriete hobby’s geweest. Ik kan heerlijk genieten van een authentiek gerecht, van een meesterlijk stuk gebak of een opbeurend stukje chocolade. Mijn wekelijkse rondjes hardlopen in de polder brachten weer de balans om op gewicht te blijven.

Tot mijn verbazing nam ik een aantal maanden geleden waar dat mijn “figuur” wat begon uit te dijen. Mijn motivatie om hard te lopen was reeds geëvolueerd naar een verlangen om te wandelen en hierdoor bewuster te kunnen genieten van de natuur om mij heen. Je weet misschien hoe het gaat met dat kleine stemmetje in je hoofd die zich opeens met jou bemoeit en zoiets zegt als: “Je moet hardlopen anders kun je niet op gewicht blijven”. Nog nooit had ik met aandacht geluisterd naar dit stemmetje en zijn input als vanzelfsprekend aangenomen. Deze overtuiging, dat het ideale lichaamsgewicht alleen maar gehandhaafd kan worden door de balancerende component waar je jezelf in het zweet moet werken, was dan ook mijn werkelijkheid. Tot het moment waar ik aan het mediteren was en aan mijn Ziel vroeg: Zijn er nog andere mogelijkheden om mijn lichaam op zijn ideale gewicht te brengen en te houden?

Deze vraag al lang weer vergeten kwam ik een kleine 3 weken later in aanraking met de voedsel combinatie leer. Een werkelijk interessant boek welke niets heeft te maken met diëten of lijnen maar vertelt dat onze spijsvertering volgens bepaalde protocollen werkt en als je voedsel in de juiste combinaties eet dan kun je werkelijk alles eten en zal je lichaam zijn ideale gewicht aannemen en houden. Het boek was een feest om te lezen en al snel bracht ik deze theorie in de praktijk. Werkelijk waar, elke week zag ik mijn lichaamsgewicht dalen en ik was verbaasd dat dit kon zonder moeite en inspanning en tevens zonder onthoudingen.

Als “nieuwetijdser” had ik al lang geleden ontdekt dat de relatie tussen het innemen van suikers en mijn gevoeligheid sterk verband hield. Dit in negatieve zin omdat in de periodes waar ik veel suiker at ik tevens het meeste moeite had om mijzelf psychisch en emotioneel in balans te houden en gemakkelijk kon verdwalen in het leed van mijn omgeving en de wereld (natuurlijk als resonantie van mijn innerlijk). De onverwerkte stukken in mijzelf waren zo intens dat suiker vaak een quick-fix bracht en het leven weer dragelijk maakte. Suiker is net heroïne als je het gebruikt om jezelf beter te voelen dan zal je het nodig blijven hebben. Mijn innerlijk werk maakte het mogelijk om de kunstmatige suikers compleet los te kunnen laten en samen met de voedsel combinatie leer opende een nieuwe wereld zich voor mij. Ik kreeg veel meer energie als ik gewend was, ik begon in te zien dat ik vaak at uit gewoonte, ik leerde om mijn lichaam te laten vertellen wat het nodig had en ik nam veel tijd om bewust en ontspannen met mijn voedsel bezig te zijn. Dit bewustzijn zorgde ervoor dat in enkele maanden mijn lichaamsgewicht werd teruggebracht naar het niveau van de jaren waarin in 20 was.

Ik ben hier geen advocaat van de voedsel combinatie leer maar schrijf mijn ervaringen om te vertellen dat alles wat je doet met bewustzijn je helpt om in balans te komen en te blijven. Het uitgangspunt is dat je jezelf compleet accepteert hoe je nu bent ongeacht je gewicht. Daarom zie je zoveel mensen die moeite hebben om af te vallen via het lijnen omdat je eigenlijk zegt tegen jezelf: “Ik ben niet blij met mijzelf en kan pas weer van mijzelf houden als ik ….. kilo afval” De vraag die ik mijn Ziel stelde hoe kan ik op mijn ideale gewicht komen was een totaal andere benadering. Een complete acceptatie van mijzelf met het verlangen en vertrouwen dat verandering mogelijk was zonder te hoeven “afzien”. Uiteindelijk heb ik leren inzien dat mijn huidige gebalanceerde gewicht vele kilo’s lager ligt dan mijn gewicht van de afgelopen 15 jaar en dat ik dit gewicht gebruikte, als hoog sensitief mens, om mijzelf te wapenen tegen de buitenwereld.

Eigenlijk moet ik zeggen om mijzelf te wapenen tegen de onverwerkte emoties in mijn binnenwereld. Zie het maar als een extra buffer tussen binnen en buiten zoals een Michelin mannetje die met zijn “pak” gemakkelijk stootjes en turbulentie kan opvangen. 2012 is het jaar waar mensen snel en intens de “binnen-boel” mogen opruimen en hierdoor een nieuwe balans kunnen creëren waardoor ook het fysieke lichaam automatisch zal volgen in de nieuwe balans. Alles wat je met acceptatie en bewustzijn doet werpt vruchten af! Vaak hoor je mensen zeggen of lees je: “Je bent wat je eet” in zekere zin is dit ook zo maar het wordt wel lastig om de juiste voeding te kiezen als je nog niet weet wie je werkelijk bent.

Werkelijk afvallen begint met het opruimen van je innerlijk!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello