free hit counter
Voeding en bewustzijn

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 161

Voeding en bewustzijn

Voeding begint een steeds belangrijkere rol aan te nemen in mijn leven. Dat is een rare uitspraak zul je misschien denken omdat een mens vanaf de eerste dag van het leven afhankelijk is van voeding. Wij leven in het westen en onze maatschappij leeft in enorme overvloed op het gebied van voeding. De keuzes die we hebben zijn ongekend en het kost nauwelijks moeite om het lekkerste vanuit de gehele wereld op ons bord te krijgen.

Toch begin ik te ontdekken dat onze overvloed ook zijn schaduwkanten heeft ontwikkeld die voor mijzelf lange tijd verborgen zijn gebleven. Onze ruime keuze aan diversiteit kun je goed zien in de supermarkt waar het vaak een hele worsteling is welke soort jam of pindakaas ik moet kiezen omdat er te veel varianten zijn. Vergelijken is vaak lastig omdat de etiketten klein zijn en er nauwelijks te lezen is wat de ingrediënten zijn van mijn product keuze. Eén ding is overduidelijk, dat er in onze moderne maatschappij nauwelijks producten verkrijgbaar zijn die 100% natuurlijk zijn en bijna alles is bewerkt, verbetert, gekleurd, verrijkt of gezuiverd. Erg gemakkelijk voor de consument omdat het langer te bewaren is, er smakelijker uitziet, beter smaakt of smeuïger smeerbaar is enzovoorts.

Ook ik ben van de “supermarkt generatie” dat wil zeggen dat ik voorheen nauwelijks interesse heb gehad hoe alles nu werkelijk groeit en bloeit voordat het op mijn bord ligt. Hoe alle ruwe basisstoffen worden bewerkt en verwerkt voordat het product het product is wat ik graag eet. Erg gemakkelijk bij een druk leven. 40 tot 60 uur werken in de week, een uurtje tijd spenderen in de supermarkt en we hebben onze voedingsvoorraad voor de nieuwe week weer in huis. Het mooie is dat via onze reclame en media wordt voorgehouden dat de verbetering van alle producten die wij kunnen kopen in het belang zijn van ons als consument. Als je even nuchter kijkt naar alle toevoegingen en verbeteringen in een product zie je al heel snel dat alle toegevoegde stoffen niet zo vriendelijk zijn als het lijkt en in grote lijnen voordeliger zijn voor de producent dan voor de consument.

Binnen mijn praktijk zie ik hoe mensen grote veranderingen ondergaan in het leven als ze bewustzijn ontwikkelen over hun eigen levenswijze, emoties, gedachtenpatronen en vaste gewoontes. Tegenwoordig noemen we dit mindfulness en ook wij geven binnen ons centrum cursussen om mensen te ondersteunen om bewust te geraken van hun eigen lichaam, gedachten en emoties. Het verruimde bewustzijn helpt dan om een gebalanceerder en evenwichtiger leven te creëren voor jezelf. Een bewust lichaam ontdekt na verloop van tijd automatisch dat de keuze van voeding een essentieel onderdeel is van het totale bewustwordingsproces. Onze voeding voorziet namelijk ons fysieke lichaam van brandstof.

Een zuiver mens met een heldere kijk op de wereld zal uiteindelijk groeien naar voedingspatroon dat eveneens eerlijk, zuiver en zo puur mogelijk is. Ik vind het frappant en bijna niet te geloven dat maar een hele kleine groep mensen weet hoe destructief alle geraffineerde voedingsmiddelen zijn voor ons lichaam. Geraffineerde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld suikers of witte bloem, om maar de 2 belangrijkste van een heel scala te noemen, worden alleen geraffineerd omdat het dan langer houdbaar is. Er wordt echter niet naar gekeken dat alle belangrijke vezels, enzymen en andere voedingsstoffen worden weg geproduceerd waarmee de voeding op zich zelf veel moeilijker door het lichaam te verwerken is.

Ik heb vele boeken en artikelen gelezen waar helder en duidelijk wordt uitgelegd welke relatie er bestaat tussen onze moderne voedingsgewoontes en de grootste ziektes die onze westerse maatschappij kent. Bijna niemand weet dat verzuring van het lichaam op korte en lange termijn grote gevolgen kan hebben in nadelige zin. Nog verbazender is hoe eenvoudig dit met de keuze van de juiste voeding kan worden beïnvloed op een positieve manier en samen met een “mindfulle” levenswijze een grote kwalitatieve levensverbetering teweeg brengt. Meer energie, creatiever, een gezond lichaam, een heldere geest, gevoel van tevredenheid en harmonie om er maar een paar te noemen.

Het is niet mijn bedoeling om mensen iets op te leggen omdat ik vind dat als je klaar bent voor verandering je alle kennis en wijsheid onder ogen komt die belangrijk voor je is. Toch voor jullie die geïnteresseerd zijn in mijn verhaal zou je op het internet wat speurwerk kunnen doen naar bijvoorbeeld: Het zuur-base evenwicht, verzuring van het lichaam, relaties tussen ziektes en verzuring, de voedselcombinatieleer, de voordelen van rawfood, superfoods enzovoorts…. Uit ervaring kan ik je vertellen dat persoonlijke groei en transformatie hand in hand gaat met bewuste voeding. Nog mooier wordt het als je op een punt komt waar je innerlijke stem aangeeft wat je lichaam NU op dit moment nodig heeft.

Supermarkten zijn prachtig en gemakkelijk maar het is erg lastig om producten te vinden die niet bewerkt zijn met processen, toevoegingen of verbeteraars en daardoor de vitaliteit en levenskracht dramatisch hebben verminderd. Voeding met grote levenskracht geeft dus meer levenskracht maar voeding met veel lichaams-on-eigen stoffen kosten alleen maar energie om het te verteren en resulteren voor velen eerder in de afname van hun energievoorraad, ophoping van toxines en een vertroebelde geest.

Alle informatie ligt voor het oprapen en is eenvoudig te implementeren maar de ongezonde voedingsgewoontes brengen de mens in een soort trance of hypnose waardoor men ophoud met voelen wat men werkelijk nodig heeft en men stopt om kritische vragen te stellen en meeloopt in alles wat ons wordt voorgeschoteld. De welgemeende voedselverbeteringen zijn vaker voordeliger voor de producenten dan voor consumenten.

Mensen wordt wakker! En ontdek dat je zelf al veel kunt betekenen voor vele klachten en ongemakken die je ervaart door een overschakeling naar de keuze van bewuste voeding.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello